Sloni v Africe vymírají rekordně rychle. Za sedm let jich třetina zmizela

Stačilo sedm let a v Africe přišlo o život nejméně 144 tisíc slonů. To je celá třetina jejich celkového počtu.

Na konci září skončilo velké sčítání afrických slonů. Pokud by vymírání pokračovalo stejným tempem jako v posledních letech, zmizeli by z volné přírody do dvaceti let.

Tyto výsledky byly zveřejněny na velké vědecké konferenci World Conservation Congress. „Šlo o výjimečnou spolupráci napříč africkými státy, kulturami i zákony. Dokončili jsme úspěšně sčítání v opravdu masivním měřítku – a to, co jsme zjistili, je opravdu alarmující,“ popsal výsledky Paul Allen, filantrop a zakladatel nadace Vulcan, která výzkum platila.

„Teď, když máme informace o tom, jak dramaticky klesá velikost sloních populací, sdílíme nyní kolektivní zodpovědnost za jejich osud a musíme všichni společně zajistit zachování tohoto ikonického druhu,“ uvedl Allen.

Základní výsledky studie:

  • Počet slonů poklesl během let 2007 až 2014 o 30 procent. Jde o 144 000 kusů
  • Sloní populace klesají rychlostí asi 8 procent za rok
  • Primární příčinou vymírání slonů je pytláctví
  • Rychlost vymírání slonů se v tomto období zrychlila
  • V afrických savanách sledovaných 18 států žije 352 271 slonů
  • 84 procent sloní populace žije v místech, kde je zákaz lovu, 16 procent v nechráněných územích
  • Počet mrtvých sloních těl byl obdobně velký v chráněných i nechráněných územích
Afričtí sloni vymírají (zdroj: ČT24)

Sčítání trvalo dva roky, přičemž vědci využívali standardní postupy při sbírání dat a jejich ověřování. Díky tomu mohli velmi přesně popsat počet slonů i místa, kde se pohybují. Tento masivní soubor dat se bude dát využít pro další budoucí výzkum a analýzy. Výsledky jsou detailně popsány ve vědecké studii ZDE.

Náklady na studii se pohybovaly v řádech desítek milionů dolarů, Paul Allen osobně poskytl sedm milionů. Na projektu se podílelo 90 vědců a 286 členů podpůrného personálu, využili 81 letadel.

Když nedokážeme zachránit africké slony, jakou máme naději, že uspějeme u jiných druhů divokých afrických zvířat?
Mike Chase
zakladatel neziskové organizace Elephants Without Borders

Řešení existuje, ale je drahé

Allen a další filantropové už řadu let hledají cestu, jak slony ochránit. V jejich představě by měl vzniknout systém, který bude poskytovat údaje o pohybech slonů v reálném čase. Strážci národních parků tak budou moci lépe sledovat, co slonům hrozí. Navíc budou moci nejen řešit následky zabití slona, ale také tomu předcházet. V Keni se již tento projekt financovaný nadací Vulcan testuje. 

Jak moc zasáhne vymírání druhů lidstvo? Podívejte se na rozhovor s docentem Danielem Fryntou, sociobiologem z Přírodovědecké fakulty UK. Poskytl ho pořadu Hyde Park Civilizace:

Docent Daniel Frynta, sociobiolog z Přírodovědecké fakulty UK (zdroj: ČT24)