Slovenská koalice je oficiálně už jen tříčlenná, vypadla strana Sieť

Předsedové tří ze čtyř dosavadních vládních stran na Slovensku uzavřeli novou koaliční dohodu. Necelý půlrok od parlamentních voleb se tak koalice zúžila na tři strany. Vypadla nejmenší strana Sieť, kterou opustila většina poslanců. Kabinet premiéra Roberta Fica si ve sněmovně udrží většinu.

„Nedošlo k žádným změnám v programových prioritách. Tato koalice je schopna řídit tento stát. Proti této koalici neexistuje alternativa,“ řekl premiér a předseda sociální demokracie (Smer-SD) Fico po podpisu nové koaliční smlouvy s předsedy Slovenské národné strany (SNS) a strany Most-Híd.

Ke změně poměrů v koalici došlo v srpnu poté, co stranu Sieť po rozkolu opustilo pět ze sedmi poslanců, kteří se následně dohodli na spolupráci s Mostem-Híd. Krátce po březnových volbách a před nástupem nynější vlády do úřadu odešli ze strany Sieť tři poslanci na znamení nesouhlasu s povolební spoluprací se Smerem-SD.

Smer-SD, SNS a Most-Híd mají ve sněmovně stále většinu potřebnou na prosazování běžných zákonů. Podpisu nové koaliční dohody mezi trojicí dosavadních vládních stran předcházela demise ministra dopravy a předsedy strany Sieť Romana Brecelyho, kterého ve středu v této vládní funkci vystřídal zástupce strany Most-Híd Árpád Érsek.

Vydáno pod