Trump si stojí za svým: Nelegální migranti se občanství nedočkají

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump uvedl, že pokud se stane prezidentem, žádný nelegální migrant v zemi nebude moci získat právní status nebo občanství. Bude se muset vrátit do země svého původu a požádat o opětovný vstup. Jak poznamenala agentura Reuters, Trump učinil z nelegální migrace hlavní bod svého tažení do Bílého domu.

„Naše poselství světu bude následující: Nemůžete získat právní status nebo se stát občanem Spojených států, pokud do země vstoupíte nelegálně,“ řekl Trump na shromáždění ve Phoenixu v Arizoně. Přistěhovalcům podle něj musí být jasné, že se nemohou do země vetřít a čekat na to, až stát jejich pobyt legalizuje. „Ty časy jsou pryč,“ ujistil.

Trump chce imigranty ideologicky certifikovat

Trump během projevu rovněž slíbil zavést „ideologickou certifikaci“ potenciálních imigrantů, která by zahrnovala otázky ohledně vraždy ze cti, postavení žen, gayů a o radikálním islámu.

V případě zvolení prezidentem chce Trump také nechat vypracovat seznam zemí, z nichž přistěhovalectví pozastaví. Na předních příčkách tohoto seznamu mají být Sýrie a Libye.

Trump ve svém téměř hodinovém projevu prakticky nezměnil svoji pozici, která je jádrem jeho prezidentské kampaně, upozorňuje agentura AP. Potvrdil svůj tvrdý postoj vůči nelegálním migrantům, když v poslední době se zdálo, že svůj postoj zmírnil. Upozornil, že USA vítají migranty, ale ti musejí přijít do země legálně a být řádně prověřeni.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Zeď mezi USA a Mexikem mají podle Trumpa zaplatit Mexičané

Trump se několik hodin před svým projevem setkal s mexickým prezidentem Enriquem Peňou Nietem. Při setkání potvrdil, že pokud se stane americkým prezidentem, chce, aby na hranicích s Mexikem stála zeď, která bude USA chránit před nelegální migrací a kriminalitou.

Ve svém projevu nyní potvrdil, že chce, aby zeď plně zaplatilo Mexiko, které to však odmítá. „Ještě to neví, ale zaplatí,“ prohlásil.

Donald Trump při setkání s prezidentem Mexika Nietou
Zdroj: Reuters

Na společné tiskové konferenci po jednání s Peňou Nietem přitom Trump uvedl, že spolu o tom, kdo za zeď bude nakonec platit, nejednali. Mexická hlava státu se k záležitosti přímo na konferenci nevyjádřila, později ale na twitteru uvedla, že Trumpovi hned na počátku jednání jasně řekl, „že Mexiko za tu zeď platit nebude“.

Ačkoli po jednání Peňa Nieto označil rozhovor s Trumpem za „konstruktivní“, v následném televizním rozhovoru řekl, že republikánský prezidentský kandidát není sice pro Mexiko hrozbou, ale některé jeho návrhy rozhodně ano.

Trump trvá na stavbě zdi na hranici USA s Mexikem (zdroj: ČT24)

Průzkumy dávají šanci na zvolení demokratické soupeřce Trumpa Hillary Clintonové. V celostátním průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters uvedlo 45 procent voličů, že dá hlas demokratické kandidátce, pro Trumpa jich bylo 33 procent. Clintonová také vede nad Trumpem v klíčových státech pro celostátní úspěch, jakými jsou Florida, Ohio a Virginie.