Kdysi náborář, nyní akademik. Společným jmenovatelem je džihád

Během čtyř let, kdy ve svém brooklynském bytě vedl radikální muslimský web, se z Jesseho Mortona stal přední náborář Al-Káidy. Na stezku extremismu ve jménu víry dokázal přivést řadu Američanů. S lákadly extremismu ve společnosti vlastně pracuje i nadále – ovšem v docela jiné roli.

Právě Jesse Morton dokázal k radikálním hnutím přivést lidi, kteří později například navedli dron s výbušninami na Pentagon nebo se pokusili zabít švédského karikaturistu. Řada jiných se připojila k Islámskému státu. „Máme nařízeno terorizovat nevěřící, tak to říká náboženství,“ hlásal na webu v roce 2009.

Nyní se sedmatřicetiletý muž přesunul na opačnou stranu boje. Minulý rok mu spolupráce s FBI pomohla odejít dříve z vězení, tehdy začal spolupracovat s univerzitou George Washingtona. Nakonec skončil jako pracovník tamního výzkumného centra pro kybernetickou a vnitrostátní bezpečnost. Jeho specializací je – jak jinak – radikalizace.

Univerzita přiznává, že akademik s minulostí teroristy není nejběžnější kariérní cesta, na Jessem Mortonovi si ale cení jeho osobní zkušenosti. „Mám zkušenosti s radikalizací ostatních. Rozumím té mentalitě. Rozumím tomu, čím ta ideologie lidi přitahuje. A rozumím i tomu, jak s tím bojovat,“ tvrdí Morton.

Prožil si džihád na vlastní kůži, teď chce veřejnost vzdělávat (zdroj: ČT24)

Dobře si je vědom, že cejch minulosti s plnovousem a radikálními sklony nevymaže, teď však chce být díky ní užitečný. Jak sám tvrdí, před několika lety byl prý ignorant s vymytým mozkem. „Je mi to líto. A proto chci odradit ostatní, aby se do toho taky namočili,“ dodává.

S návratem k normálnímu životu mu pomohla agentka FBI. Teď doufá, že mu Amerika odpustí a dá ještě jednu šanci.

Morton je tak zřejmě první muslimský ex-radikál, který přijal podobnou úlohu ve Spojených státech. Jeho prověřovací proces trval zhruba rok. Například zástupci zmíněného výzkumného centra se kvůli tomu dotazovali hned sedmi vyšetřovatelů, kteří se případem Mortona zabývali. „Ani jeden z nich proti našemu návrhu neprotestoval,“ řekl vedoucí Lorenzo Vidino.

Z doby, kdy hlásal nenávist vůči bezvěrcům
Zdroj: ČT24

Má za sebou pouliční prodej drog, pletky s policií. Jako jednadvacetiletý se obrátil k islámu po neobvyklé příhodě. Spolu s dalším mužem utekl před pronásledující hlídkou do opuštěného domu. Když se hlídka blížila, jeho partner ho vybídl, aťsi potichu předříkává několik arabských slov. Až poté zjistil, že šlo ve skutečnosti o citování vyznání muslimské víry. To, že policie pátrání po chvíli vzdala, bral jako znamení.

Ve vězení převzal jméno Junus – symbolicky podle proroka, který podle islámu svolával muslimy z chřtánu velryby. Onou velrybou byla samozřejmě myšlena „nepřátelská“ Amerika. „Bylo to my proti nim, líbilo se mi to,“ říká v rozhovoru pro New York Times.

Po propuštění z vězení začal spravovat server s názvem Muslimská revoluce. Útěk před opětovných vězením ho zavedl až do Maroka, kde však žaláři stejně neutekl. V roce 2011 ho američtí vyšetřovatelé přivezli zpět do USA a nabídli, aby se výměnou za zmírnění trestu stal informátorem FBI.

Vydáno pod