Aktivisté představili novou loď v boji proti velrybářům

Loď, co „loví“ lovce velryb (zdroj: ČT24)

Aktivisté z organizace Sea Shepherd vytáhli proti hromadnému lovu velryb s těžkým kalibrem. Dosud nejmodernější a nejrychlejší loď má zajistit, aby se japonská plavidla vracela s výrazně skromnějším úlovkem. Na moře by loď měla vyplout ještě letos. Americký soud přitom potvrdil, že aktivisti japonské rybaření narušovat nesmí. Podle Sea Shepherd se ale rozhodnutí vztahuje jen na jejich americkou pobočku.

Nerovný boj na otevřeném moři dosud ekologové nahrazovali spíše vynalézavostí. Těžké lodě velrybářů sabotovali třeba oslňujícími lasery, zapáchajícími látkami nebo házením speciálního kluzkého prášku na paluby lovců.

Kvůli vytrvalosti a odvážným manévrům aktivistů museli Japonci už několikrát své velrybářské flotily předčasně stáhnout. Přesto si v chladicích boxech odváželi tuny masa zvířat, jejichž lov už skoro 30 let zakazuje mezinárodní moratorium. Japonci však nařízení jednoduše obcházeli: tvrzením, že velryby chytají pro vědecké účely.

Ekologičtí aktivisté Sea Shepherd
Zdroj: ISIFA/SIPA/COLLET GUILLAUME

Až přišel dva roky starý verdikt Mezinárodního soudního dvora, podle něhož velrybáři neloví kytovce jen kvůli vědě, ale i komerčním zájmům tamního potravinářství. Soud zemi lov zakázal, loni s ním ale Tokijský Institut pro výzkum kytovců v omezené míře znovu začal.

Námořní převaha Japonců má podle aktivistů díky nové lodi klesnout. „Při její rychlosti budeme poprvé schopni dohnat i předehnat japonské harpunářské lodě. Rychlost může být rozhodující faktor, pokud jde o záchranu velryb,“ zmínil vedoucí organizace Sea Shepherd Alex Cornelissen.

Velrybí maso je žádaným zbožím na japonském trhu
Zdroj: Reuters

Loď Ocean Warrior neboli Válečníka oceánu si aktivisté nechali postavit na zakázku. Je 54 metrů dlouhá a váží 440 tun. Dokáže se pohybovat rychlostí 25 uzlů, zatímco jejich předchozí plavidla dosahovala maximálně 15 uzlů. U japonských lodí se maximální rychlost odhaduje na 22 uzlů.

Nový pronásledovatel velrybářů vznikl za více než 8 milionů eur. Peníze nashromáždily loterijní společnosti z Británie, Nizozemska a Švédska, díky tomu bylo možné loď vybavit nejmodernější technologií. Přistát na ní může i helikoptéra.

Japonská vláda tvrdí, že velrybí maso je součástí místní kultury. Poptávka po něm ale klesá. Odhodlání, se kterým se proti harpunám a sítím pouští Sea Shephard, naopak roste.

Boj proti lovu velryb
Zdroj: ISIFA/SIPA/COLLET GUILLAUME

Podle japonské vlády ulovily tamní lodě jen v tomto roce už 330 plejtváků malých – oficiálně kvůli výzkumu populace těchto kytovců.

Nejsou ale zdaleka jediným národem s podobným zájmem. Od stanovení moratoria v 80. letech ulovily stovky kusů také Norsko či Island. Podle mezinárodních úřadů si však tyto státy stanovují vlastní limity lovu a poskytují všechny informace i vědecká data.

Norsko je dokonce podle loňské statistiky v počtu odlovených kusů nejaktivnější, přesto jsou právě Japonci už desítky let terčem nevládních organizací. Mimo jiné kvůli tomu, že loví v jižních mořích poblíž Antarktidy, které jsou z hlediska populace velryb přísně sledované.

Vydáno pod