Izrael schválil rozšíření osad na Západním břehu o dalších téměř 300 bytů

Izrael schválil rozšíření židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu o 284 nových bytů a zpětně legalizoval 179 dříve postavených bytů. Zvětšování židovských osad Západ kritizuje, protože podle něj poškozuje mírová jednání s Palestinci. Ti izraelskou osadní politiku dlouhodobě odsuzují.

Civilní správa, která spadá pod ministerstvo obrany, rozhodla, že v Elkaně vznikne pečovatelský komplex o 234 bytech, třicet domů vyroste v osadě Bejt Arje a dvacet bytových jednotek v Givat Zeev, uvedla izraelská mírová organizace Peace Now. Dodala, že civilní správa také zpětně vydala 179 stavebních povolení pro byty, které byly dříve vybudovány v osadě Ofarim.

Před týdnem izraelský deník Haarec informoval, že Izrael se chystá rozšířit osadu v Hebronu na Západním břehu. Pokud se tak stane, bude to poprvé za více než desetiletí. V Hebronu a jeho okolí žije pod ochranou armády asi tisícovka židovských osadníků, oblast je častým místem násilností.

Jakub Szántó k izraelským osadám (zdroj: ČT24)

Izrael staví sídliště pro své občany na okupovaném Západním břehu v rozporu s mezinárodním právem. Výstavba a rozšiřování osad je jednou z hlavních překážek v mírových jednáních Izraelců s Palestinci. Celkem v osadách žije nejméně 570 tisíc Izraelců.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Chtějí proto, aby z Předjordánska, tedy Západního břehu, odešli všichni izraelští vojáci i osadníci.