Úřady podeváté zamítly žádost Lennonova vraha o podmínečné propuštění

Ani podeváté neuspěl vrah Johna Lennona Mark David Chapman se žádostí o propuštění. Doživotně odsouzený Američan zastřelil populárního hudebníka a člena Beatles v roce 1980 v centru New Yorku. Jednašedesátiletý Chapman v poslední době žádá o ukončení trestu pravidelně po dvou letech.

„Na základě našeho rozhovoru a posouzení vašich záznamů shledáváme, že vaše propuštění by nebylo v souladu se zájmy společnosti,“ uvedla příslušná komise při odmítnutí žádosti. Další slyšení o podmínečném propuštění čeká Chapmana v srpnu 2018.

Chapman zavraždil Lennona 8. prosince 1980 pěti ranami z revolveru, když se hudebník vracel do svého domu na Manhattanu z nahrávacího studia. K vraždě se doznal a uvedl, že na sebe chtěl tímto způsobem strhnout pozornost. Soud mu vyměřil doživotní vězení s možností podmínečného propuštění nejdříve po 20 letech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chapman, kterému je nyní 61 let, žádá o předčasné ukončení trestu pravidelně po dvou letech od roku 2000. Všechny jeho žádosti byly zatím zamítnuty.

Před třemi lety přišly do aukce dopisy Chapmana z vězení. Z nich se veřejnost dozvěděla, že na vrahově seznamu byli další lidé. Bývalá první dáma Jackie Onassisová Kennedyová, herci Marlon Brando a George C. Scott. Všechny spojovalo jedno - Chapmanovi připomínali nenáviděného hrdinu knihy Kdo chytá v žitě.

Mark David Chapman
Zdroj: ČT24

„Tvrdil, že všichni lidé na tom seznamu, včetně Johna Lennona, byli falešní. Nevzali své peníze a neposílali je na charitu, jak si myslel, že to měli dělat,“ říká policista Steve Spiro, který Chapmana zatýkal. Strávil s ním několik hodin krátce po vraždě a s Chapmanem si vyměnili několik dopisů.