V rekordní záchranné akci lodě zachytily 6500 migrantů

V dosud největší operaci svého druhu bylo u libyjského pobřeží zachráněno na 6500 migrantů plujících do Itálie. Pondělní akce se zúčastnilo italské námořnictvo i lodě nevládních organizací. Na nebezpečnou plavbu přes Středozemní moře se vydávají především lidé z Eritreje a Somálska. Chaos v Libyi umožnil z tamního pobřeží vytvořit nejpříhodnější místo pro pašeráky.

Evropské lodě pomáhaly například pasažérům asi dvou desítek dřevěných člunů, které se dostaly do potíží asi 20 kilometrů od západolibyjského přístavu Sabráta. Už v neděli přitom u Sicílie zachránili přes 1100 afrických migrantů, kteří se pokoušeli dostat z Libye do Evropy.

Pondělní operace zahrnula lodě z Itálie, unijní agentury Frontex, organizací Lékaři bez hranic nebo Proactiva Open Arms.

Záchrana migrantů ve Středozemním moři
Zdroj: Reuters

Do Itálie připlouvají přes Středozemní moře v posledních letech ze severu Afriky desetitisíce běženců. Od začátku letošního roku se jich do Itálie touto cestou podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dostalo přes 105 tisíc. Sedmdesát procent z nich tvořili muži a 16 procent děti. Při pokusu překonat Středozemní moře v letošním roce přišlo o život již 2742 lidí.

Minulý rok se přes milion migrantů – nejčastěji ze Sýrie – přesunulo do Evropy, kde tato vlna způsobila rozkol evropských států ohledně imigrační politiky a způsobu, jak přísun migrantů řešit.

Uprchlická loď nedaleko břehů Libye
Zdroj: Reuters

V březnu se evropští lídři dohodli s Tureckem na zpětném vracení migrantů, kteří ilegálně dosáhnou území Řecka. Řada balkánských států navíc uzavřela či výrazně omezila průchod na svých hranicích. To vše výrazně omezilo tzv. východní, balkánskou trasu.

Migranti z řady afrických zemí však pokračují v cestě z Libye do Itálie. Nejčastěji jde o osoby z Eritrei, Somálska, Nigérie či Gambie. Z Afriky, Asie či Blízkého východu už dorazilo do Evropy od začátku roku asi 284 tisíc migrantů.