Lucemburk: Na irské NE rychlý lék neexistuje

Lucemburk - Dnešní zasedání ministrů zahraničí členských zemí EU mělo logické téma - co dál s Lisabonskou reformní smlouvou po irském zamítnutí. Po dnešním úvodním jednání je jasné, že jednoznačně převažuje názor s ratifikací pokračovat. Chce to i Velká Británie, která má kvůli Lisabonské smlouvě velké vnitropolitické problémy. Přesto slíbila, že ratifikační smlouvu dovede do konce.

Rozhodující pro osud Lisabonské smlouvy bude Summit EU, který začíná v Bruselu koncem týdne. Rozhodující budou jednání s irskou stranou - důležitá bude otázka, zda je možné další referendum a jaké ústupky by pro něj byly nutné.

Pro případ, že irská vláda řekne, že ani další referendum by k přijetí reformní smlouvy nevedlo, chystají evropští diplomaté plán C. Ten by znamenal začlenění alespoň některých reformních kroků do přístupové dohody s Chorvatskem, které by mělo do EU vstoupit v roce 2010 nebo 2011.

Upravilo by se tím hlasování v unii nebo rozdělení křesel v Evropském parlamentu. Většina reforem fungování EU by tak spadla pod stůl. Prozatím je pouze jasné, že rychlé řešení neexistuje.

Váhá Česko a Švédsko

Mezi váhající menšinu státu evropské sedmadvacítky patří Česká republika, která čeká na vyjádření Ústavního soudu, a také Švédsko.

Kuba až ve čtvrtek

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes odložili plánovanou debatu o možném zrušení sankcí vůči Kubě, což je pro Česko vysoce citlivá otázka. Jednat se o tom bude až na Summitu EU, během čtvrteční večeře diplomatů. Praha byla připravena zrušení sankcí zablokovat, pokud by nebylo na Kubě dosaženo pokroku při ochraně lidských práv.