Do sporu o nošení burkin zasáhne francouzské soudnictví

Doklad tolerance vyznání, nebo zbytečná provokace v době napětí? Móda ve jménu náboženství se ve Francii dostává znovu do popředí veřejné diskuze. Poprask spustilo několik francouzských měst, která zakázala nošení tzv. burkin, tedy dámských muslimských plavek. Zda je jejich zákaz oprávněný, nyní bude řešit tamní státní rada - obdoba nejvyššího správního soudu.

Francie v roce 2011 jako první evropská země zakázala zahalování obličeje na veřejných prostranstvích, tedy fakticky zakázala nošení muslimského nikábu či burky na veřejnosti. Na burkiny se tento zákaz nevztahuje, protože plavky kromě těla zahalují vlasy, ale ponechávají odkrytý obličej.

Některá města nicméně v posledních týdnech jejich nošení zakázala zvláštní vyhláškou s odůvodněním, že v současné vyhrocené době může jít o zdroj veřejných nepokojů. Rada, na kterou se obrátila rozhořčená muslimská obec a která původně měla rozhodnutí vydat již během čtvrtka, nakonec termín zveřejnění odložila na pátek.

Koupání v oděvu zvaném burkiny
Zdroj: Reuters

Francouzský prezident François Hollande naznačil, že společnost žije v napětí, které je zapotřebí zmírňovat dodržováním společných pravidel bez vzájemných provokací a bez stigmatizace některých jejích příslušníků. Zatímco vládní garnitura takovými větami obhajuje zákaz burkin, představitelé muslimské obce prakticky stejnými slovy tato opatření kritizují.

Zcela jasný postoj ale nemá ani vláda, jejíž premiér Manuel Valls v rozhlase prohlásil, že zákazy burkin nejsou žádným přehmatem. Ministryně školství Najat Vallaudová-Belkacemová, která je původem z Maroka a která je i v otázce nošení závojů mnohem tolerantnější, naopak řekla, že nárůst zákazů „není vítán“.

Protest před francouzskou ambasádou v Londýně
Zdroj: Reuters

Zákazy vyhlásilo od konce července několik starostů ve francouzských letoviscích, například v dějišti mezinárodních filmových festivalů Cannes, a od poloviny srpna městské úřady za jejich porušování vybírají i pokuty. Radnice v Cannes svůj krok zdůvodnila tím, že burkiny příliš zdůrazňují příslušnost k náboženství, což odporuje laickým zásadám republiky a může narušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty.

Před francouzskou ambasádou v Londýně se objevily asi tři desítky žen v burkinách i bikinách, které se na rozesetém písku pokoušely hrát plážový volejbal a skandovaly hesla jako „Islamofobie není svoboda“. Akce byla bezprostřední reakcí na fotografii z tisku, na níž uniformovaní strážníci ve Francii vybízejí jednu ženu, aby si sundala část burkin. „Chtěli jsme projevit solidaritu s muslimkami ve Francii a žádat o zrušení zákazu,“ uvedli organizátoři.