Indie se po dvou dnech zase rozsvítila

Dillí - Od pondělka v Indii dvakrát zkolabovala rozvodná síť, na 700 milionů lidí bylo bez elekřiny. Dodávky proudu se teď v zemi konečně podařilo obnovit. Blackout postupně zasáhl velký kus území, hlavně sever a východ země. Výpadek ovlivnil nejen běžný život Indů, země už ale také začíná počítat ekonomické ztráty.

Zemi ovládl v předchozích dvou dnech chaos. Bez proudu se ocitlo devatenáct indických států. Nefungovaly semafory, stálo metro, v dolech uvízly stovky horníků a vodní pumpy na polích se zastavily. Kdo neměl generátor, měl smůlu, dokonce i nemocnice přešly do nouzového režimu. „Ráno netekla voda. Všechno se zastavilo. Ukazuje se, jak zranitelní jsme,“ podotkl obyvatel Dillí Sehgal.

Podle všeho může za výpadky extrémně rychlý rozvoj indické ekonomiky. Některé tamní státy jednoduše odebírají víc proudu, než je systém schopný dodat. Teď, uprostřed léta, se pouštějí naplno klimatizace, větráky i zavlažování.

Podle indického ministra pro energetiku spolu musí indické státy začít víc komunikovat. Odmítá, že by za výpadky mohla centrální vláda. „Nemyslím, že by jednotlivé státy mohly obviňovat centrální vládu a naopak centrální vláda nemá právo vinit státy. Tak to nevyřešíme. Musíme o tom společně mluvit a hlavně spolupracovat,“ vysvětlil indický ministr energetiky Veerappa Moily.

Miroslav Vrba, člen představenstva ČEPS:

„Byl to největší výpadek všech dob, co se týče dopadu na zákazníky.“

Indie přitom dlouhodobě trpí vážným nedostatkem proudu, ve špičce chybí až deset procent elektřiny, což výrazně omezuje další ekonomický růst. Dobrá není ani přenosová soustava a chybí elektrárny. Víc než polovina energie v zemi přitom vzniká z uhlí, zbytek je z jádra a vody.

Celé selhání vyvolává otázky o zastaralé infrastruktuře třetí největší ekonomiky v Asii. V pondělí si Indie musela kupovat elektřinu i ze sousedního malého království Bhútán. Experti upozorňují na to, že Indie potřebuje výrobu elektřiny razantně zvýšit. Mimo jiné proto, že stamiliony Indů stále ještě nejsou na státní síť napojeny. To paradoxně zmírnilo dopady výpadků, stejně jako fakt, že Indové jsou na časté selhání elektrické rozvodné sítě zvyklí. 

Vláda chce příčinu masivního výpadku vyšetřit a viníky potrestat. Odborníci ale upozorňují, že potřeba jsou hlavně investice. Pokud Indie nedá na energetiku víc peněz, čeká jí takovýchto černých dní ještě celá řada.

Miroslav Vrba ze společnosti ČEPS vysvětluje, proč k výpadku v Indii došlo. Byl to podle něj nesoulad mezi výkonem a spotřebou, který způsobila nedisciplinovanost jak provozovatelů, tak zákazníků. 

Poznamenal také, že indická přenosová soustava by potřebovala velké investice: „Mají moderní technologie, ovšem soustava není kompletní a v některých částech je zastaralá. Investiční prostředí v Indii ale neumožňuje zahraničním investorům do toho vstoupit, takže je to obtížně řešitelná situace.“