Kolumbie podepsala historickou dohodu s povstalci. Národ ji bude schvalovat v referendu

Konec guerillové války v Kolumbii? (zdroj: ČT24)

Kolumbijská vláda a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) podepsali historickou mírovou dohodu, která má ukončit více než půlstoletí trvající konflikt. Veškeré vojenské akce proti guerillovým milicím mají skončit v pondělí. Během nejdelší války v Latinské Americe zemřelo 220 tisíc lidí a další miliony musely opustit své domovy. Dohodu však musí schválit Kolumbijci v říjnovém referendu.

Během posledních čtyř let se mírovým vyjednavačům podařilo dosáhnout dohody v šesti oblastech: pozemkové reformě, zapojení FARC do společné strategie omezení obchodu s drogami, spravedlnosti pro oběti, odzbrojení, budoucím zapojení rebelů do politického procesu a implementaci dohody.

Oznámení o dosažení dohody bylo učiněno v kubánském hlavním městě, kde byly v listopadu 2012 zahájeny mírové rozhovory. „Kolumbijská vláda a FARC oznamují, že jsme dosáhli konečné, úplné a definitivní dohody,“ uvedly strany konfliktu ve společném prohlášení.

Zákonodárci teď mají měsíc na to, aby se k němu vyjádřili, nicméně nemohou zablokovat prezidentovy plány na konání všelidového hlasování. Konečné slovo při ratifikaci dohody mají právě voliči v referendu.

„Dosáhli jsme našeho cíle,“ uvedl šéf delegace kolumbijské vlády Humberto De la Calle. „Válka skončila, ale také je tu nový začátek. Tato smlouva otevírá dveře k otevřenější společnosti,“ dodal. „Byla to těžká práce, se světlými a tmavými okamžiky,“ řekl hlavní vyjednavač FARC Ivan Marquez. „Nyní můžeme naši zemi posunout kupředu,“ podotkl.

Následky bojů v kolumbijské Granadě
Zdroj: Reuters

Americký prezident Barack Obama to označil za historický den, upozornil ale, že půjde o dlouhý proces, který by měl zajistit bezpečnost a prosperitu kolumbijskému lidu. Dohodu ještě musí odsouhlasit Kolumbijci v referendu, jež se bude konat 2. října. Podle prezidenta půjde o nejdůležitější hlasování v jejich životě.

Mírová smlouva má několik částí. Už v prosinci byla podepsána dohoda o finančních kompenzacích pro obyvatele, které poškodily útoky vládních vojsk či povstalců během konfliktu. Vyjednavači se dohodli i na zvláštních tribunálech, které budou soudit bojovníky FARC i vládní vojáky kvůli jejich bojové činnosti.

Vláda také v rámci budování důvěry při rozhovorech omilostnila desítky členů FARC, který zase slíbil propustit dětské vojáky.

Součástí dohody je i závazek bojovat proti kriminálním organizacím, které se označují za následovníky paramilitaristických skupin, a potírat trestné činy, jež by ohrožovaly mírový proces.

Žádní vítězové a poražení

„Pro vítěze a poražené tu není místo, když se dosáhne míru prostřednictvím jednání,“ tweetoval vyjednavač FARC Rodrigo Granda, známý jako Ricardo Tellez. „Kolumbie vyhraje, smrt prohraje,“ dodal.

Konflikt v Kolumbii trval přes půl století
Zdroj: Eduardo Munoz/Reuters

FARC jsou nejstarší a největší povstaleckou organizací v Kolumbii. V roce 2002 měly asi 20 tisíc bojovníků, v současnosti je jejich počet odhadován na pár tisíc – pokles je důsledkem střetů s vládními silami, zajetí nebo dezerce.

Svůj boj, původně vedený za prosazení radikálních levicových idejí, financují povstalci především z obchodu s drogami, ale i z vydírání a vymáhání výkupného za unesené osoby. V minulosti mírové rozhovory mezi rebely a vládou třikrát zkrachovaly.