Šéf Boko Haram je na smrtelné posteli, chlubí se po útoku na islamisty nigerijská armáda

Údajná smrt šéfa Boko Haram (zdroj: ČT24)

Nigerijská armáda tvrdí, že při náletech na severu země smrtelně zranila vůdce islamistického hnutí Boko Haram. Spolu s ním podle ní zemřelo několik dalších radikálů. „Obě strany si staví obraz pro sebe, jako by byly úspěšné,“ říká afrikanista Vladimír Klíma. Nigérie a okolní státy vytvořily kvůli boji s Boko Haram společné jednotky o 8700 vojácích.

Skupina Boko Haram ve svém tažení za vytvoření islamistického státu zabila přibližně 14 tisíc lidí. Sunnitští fundamentalisté přitom terorizují i příhraniční oblasti Kamerunu, Nigeru a Čadu. Ve všech těchto oblastech má vzniknout stát s přísnými pravidly islámského práva šaría. Zázemí mají teroristé na severovýchodě Nigérie v oblasti Borno.

Nigerijská armáda nyní cílí hlavně na oblast lesa Sambisa, kde má hnutí ukrývat stovky školaček unesených před dvěma lety z vesnice Čibok. Při nedávné sérii náletů tu podle vlády zemřel, nebo byl vážně zraněn šéf Boko Haram Abubakar Shekau, který údajně v poslední době čelil svržení ze strany Islámského státu, k němuž se teroristé hlásí.

Jasný důkaz o jeho smrti ale není. Armáda už ho pohřbila několikrát, vždy se ale zanedlouho objevil na propagandistických videích.

Šéf Boko Haram Abubakar Shekau
Zdroj: Social Media/Reuters

Že tlak na teroristy z Boko Haram sílí, hlásá nigerijská vláda v den, kdy zemi navštívil americký ministr zahraničí John Kerry. Podle něj je potlačení džihádistů jen prvním krokem, důležitá je hlavně obnova důvěry lidí. „Extremismus se nedá porazit represí nebo vyvoláváním strachu,“ konstatoval šéf americké diplomacie.

Rodiny 218 dívek, které jsou stále v zajetí, mezitím znovu obnovují tlak na úřady. Ty podle nich zdaleka nedělají maximum. S každým dalším videem, které Boko Haram zveřejní, jejich zlost na prezidenta roste. „Jsme unavené a nejsme připravené na to, že uvidíme další video od únosců nebo od našich dívek,“ zdůraznila matka jedné z pohřešovaných školaček.

Unesené nigerijské dívky
Zdroj: ČT24

Z dívek dělá hnutí většinou sexuální otrokyně. V zajetí jsou ale také chlapci, z nichž se teroristé snaží udělat vojáky. Podle odhadů lidskoprávních organizací jich Boko Haram za poslední tři roky unesla 10 tisíc.

Jedním z nich byl Abubakar, kterému se po roce podařilo utéct. „Dali kámen do kožené kapsy a pronásledovali lidi, na které to házeli. Někteří pak křičeli  'Allahu Akbar. Zabili jsme bezvěrce!'“ řekl přeživší americkému listu The Wall Street Journal. Dospělé muže Boko Haram většinou rovnou zabije.