Na americká média prý útočili ruští hackeři, terčem i slavný list The New York Times

Hackeři, napojení zřejmě na ruské tajné služby, uskutečnili několik kybernetických útoků na reportéry amerického listu The New York Times a další mediální organizace v USA. S odkazem na americké činitele o tom informovala televize CNN.

Útoky na zpravodajské organizace, které byly zjištěny v posledních měsících, vyšetřuje FBI a další bezpečnostní úřady, uvádí CNN. FBI to odmítla komentovat. „Jako většina mediálních organizací jsme ostražití, pokud jde o ochranu před pokusy proniknout do našich systémů. Je tu celá řada postupů včetně spolupráce s externími vyšetřovateli,“ prohlásila pouze mluvčí New York Times Eileen Murphyová. 

Novináři jsou považováni za významný terč, protože jejich počítače mohou být cenným zdrojem informací o novinářských kontaktech na vládu, případně o důvěrných novinářských materiálech, které nejsou určeny ke zveřejnění.

Informace o ruských útocích se dostaly na veřejnost minulý měsíc, kdy FBI oznámila, že se zabývá útokem na servery stranického ústředí Demokratické strany. O ruském podílu na útoku se žádná oficiální zpráva nezmiňuje a Moskva podíl na útoku popřela.

Zdroje obeznámené s kauzou ale nedávno agentuře Reuters sdělily, že americké tajné služby už před rokem informovaly nejvyšší představitele Kongresu, že na Demokratickou stranu útočí ruští hackeři. Jejich cíle ale neprozradili, protože by zločinci mohli zjistit, že je Američané sledují. Jedním z terčů hackerů přitom byla i prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

Tato kauza stála místo šéfku Demokratické strany. Ta byla nucena rezignovat poté, co server WikiLeaks zveřejnil část dat od demokratů, z nichž vyplynulo, že strana v primárkách porušila princip neutrality, když podporovala Clintonovou na úkor jejího soupeře Bernieho Sanderse. Tým Clintonové pak obvinil Rusy, že právě oni předali WikiLeaks materiály, protože by v Bílém domě raději viděli republikána Donalda Trumpa.