O Ukrajině bez Ukrajiny. Putin souhlasí s klíčovou schůzkou v Číně

Rusko, Německo a Francie budou začátkem září na okraj summitu G20 v Číně hovořit o napjaté situaci na Ukrajině, kde i přes mírové dohody dál umírají lidé. Představitelé států se na schůzce dohodli po telefonu. Šéf Kremlu Vladimir Putin prý vyjádřil znepokojení nad nestabilitou na hranici s Krymem a znovu obvinil Ukrajinu z provokací.

„Vedoucí představitelé tří států se domluvili, že budou pokračovat v osobních kontaktech ohledně ukrajinské otázky a zejména že uspořádají společnou schůzku na okraj nadcházejícího summitu skupiny G20, který se 4. a 5. září sejde v Číně,“ oznámil Kreml podle ruské agentury TASS.

„Putin obvinil Ukrajinu z provokací v blízkosti hranice. Kyjev podle něj systematicky porušuje příměří v Donbasu. Uvedl, že je nutný zvláštní status Donbasu, ústavní reforma a volby. Tak konkrétní k vývoji krize nebyl několik měsíců,“ podotkl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Vrcholná schůzka na okraj summitu G20 v Číně se měla podle původního záměru konat v „normandském formátu“, tedy i za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Putin ale schůzku zrušil poté, co Moskva 10. srpna obvinila Kyjev, že se ukrajinská rozvědka pokusila o vpád diverzantů na anektovaný Krym.

V potyčkách byli údajně zabiti dva ruští vojáci. Rusové tvrdili, že část zajali. Porošenko však obvinění označil za výmysl. Moskva se podle něj snaží pouze vymyslet záminku ke vpádu na východ Ukrajiny, kde podle Kyjeva dál působí ruští vojáci.

Rusko-ukrajinské vztahy se po incidentu vyostřily a vojska na obou stranách šíje spojující Krym s pevninou byla uvedena do nejvyšší pohotovosti. Přibylo také incidentů mezi proruskými povstalci a ukrajinskou armádou v Donbasu.

Rusko obsadilo ukrajinský poloostrov na jaře 2014. Anexi Krymu si odhlasovali obyvatelé v referendu, jeho výsledek ale drtivá většina států neuznala. Následné boje na východě Ukrajiny si vyžádaly přes devět tisíc obětí.

Západ a Kyjev obviňují Kreml z podpory povstalců zbraněmi i vojáky, Moskva ale dosud přiznala jen přítomnost ruských dobrovolníků.

Slovenský premiér Robert Fico
Zdroj: David W Cerny/Reuters

S Putinem povečeří už ve čtvrtek slovenský premiér

Ve čtvrtek poletí do Moskvy na večeři za Putinem slovenský premiér Robert Fico, jehož země nyní předsedá EU a který několikrát vybízel ke zrušení sankcí vůči Moskvě.

Podle Denníku N by spolu měli mluvit o výstavbě kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 – tedy projektu, kterým by Rusové v případě jeho realizace výrazně zhoršili pozici Ukrajiny i právě Slovenska, jelikož by tak východoevropské země obešli.

„Hovořili jsme o vzájemných ekonomických vztazích a o několika společných projektech. Ruská federace je pro Slovensko důležitým ekonomickým partnerem, zvláště v oblasti energií. Slovenská vláda má zájem o vyvážené a korektní vztahy,“ uvedl Fico po telefonátu s Putinem.

Ficova návštěva Moskvy přitom překvapila i odborníky na energetiku. „Může proti němu (projektu Nord Stream) tak maximálně protestovat,“ řekl Denníku N zdroj ze slovenské vlády.

obrázek
Zdroj: ČT24

Fico v polovině června na sociální síti napsal, že slovenská vláda má zájem o korektní vztahy s Ruskem a během svého nadcházejícího předsednictví v Evropské unii bude ovlivňovat i charakter vztahů mezi EU a Moskvou.

Loni se Fico jako jeden z mála předních politiků evropské osmadvacítky, podobně jako český prezident Miloš Zeman, zúčastnil v Moskvě oslav výročí konce druhé světové války.