Půlka největší demokracie světa nejezdí, nesvítí a nefunguje

Dillí – Dopravní chaos, ucpané ulice, nemocnice fungující na náhradní zdroje, stovky nejezdících vlakových spojů, horníci uvízlí pod zemí. Tak vypadá více než polovina Indie, kterou postihl největší blackout za posledních 10 let. Bez proudu zůstalo na 670 milionů lidí, což odpovídá zhruba obyvatelstvu celé Evropy. Rozvodná síť v zemi kolabuje především kvůli horku. Do odpolední dopravní špičky byly dodávky obnoveny jen asi ze 40 procent.

V Kalkatě a Dillí se zastavily vlaky, vypadlo několik stovek spojů; ve vlacích bez proudu uvízlo asi 300 tisíc lidí. Kolem poledne se zastavilo i dillíské metro, které denně přepraví na dva miliony cestujících. Pár souprav sice jezdí, provoz se ale během příštích hodin v plném rozsahu obnovit nepodaří.

Výpadky proudu způsobily chaos i v pouliční dopravě, v Dillí a dalších městech nefungují semafory, ulice jsou beznadějně ucpané. Administrativní budovy a nemocnice zapojily náhradní generátory, velké nemocnice v Kalkatě zůstávají bez proudu. V Západním Bengálsku uvízlo pod zemí 200 horníků ve třech uhelných dolech. Jejich životy prý ohroženy nejsou, nicméně musí čekat, až pustí proud a budou moci vyfárat.

670 milionů Indů bylo bez elektřiny (zdroj: ČT24)

Výpadek přitom zemi postihl už druhý den za sebou. Téměř současně selhala severní, východní a severovýchodní rozvodná síť a zasažena je zhruba polovina Indie. Při pondělním výpadku byly přerušeny dodávky elektrické energie pro 370 milionů obyvatel severu Indie, včetně Dillí. Při obnově provozu pomáhaly v pondělí severu i dodávky z východní a severovýchodní rozvodné sítě, což údajně vedlo k jejich následnému zhroucení. „Je to nejvážnější energetická krize ve východním regionu. Zajišťovali jsme dodávky pro severní síť, a to vedlo ke kolapsu naší sítě,“ řekl ministr energetiky Západního Bengálska.

Blackout tak dnes zasáhl území od Ásámu nedaleko čínských hranic až po Himaláje a poušť v Radžastánu; kromě Dillí je postiženo 19 indických států z celkových 28. Nejnutnější dodávky proudu zajišťují rozvodné sítě z jihu a ze západu, v pondělí si Indie musela kupovat elektřinu i ze sousedního Bhútánu.

Blackout v Indii
Zdroj: ČTK/AP/Tsering Topgyal

Odborníci vinu za výpadky svalují na extrémně horké léto. Teploty v metropoli se pohybují kolem 35 stupňů Celsia a vlhkost dosahuje 89 procent, což nutí místní obyvatele mít nepřetržitě zapnuté větráky či klimatizaci. Problémy způsobily také slabé monzuny v obilnici země v Paňdžábu a v Uttarpradéši, kterou obývá více lidí než třeba celou Brazílii. Rolníci ve snaze zavlažit úrodu zatěžují síť používáním elektrických čerpadel. Indický ministr energetiky Sušílkumár Šinde prohlásil, že důvodem problémů je fakt, že řada států překračuje povolený odběr elektřiny z rozvodných sítí. 

Výpadky proudu v indických městech jsou denním jevem, aby ale vypadla celá rozvodná síť, bývá poměrně vzácné. Přerušování dodávek vyvolává časté pouliční protesty. Experti upozorňují na to, že Indie potřebuje výrobu elektřiny razantně zvýšit - mimo jiné proto, že stamiliony Indů stále ještě nejsou na státní síť napojeny. Třetí největší asijská ekonomika trpí ve špičce dvanáctiprocentním deficitem dodávky proudu, což má negativní dopad na hospodářský růst země, která si říká „největší demokracie světa“.

Dnešní výpadek je mnohem rozsáhlejší než ten pondělní, který se týkal indického severu, kde postihl kromě Dillí ještě sedm států. Jejich obyvatelé byli bez elektřiny od časných ranních hodin po většinu dne. „Indickým úřadům se do pondělního večera podařilo obnovit provoz severní sítě, ale dnes kolem 13:05 místního času síť znovu selhala,“ oznámily energetické závody nejlidnatějšího státu Uttarpradéš. O kolapsu východní rozvodné sítě, která zásobuje i třetí největší indické město Kalkatu, informoval představitel energetických závodů státu Urísa. Ten předpokládá, že vyřešit problém potrvá několik hodin.