EU chce údajně zrušit víza Ukrajincům a Gruzínům od příštího roku

Evropská unie se chystá dostát slibu zrušit Ukrajincům a Gruzínům víza od Nového roku. Uvedla to ukrajinská média s odvoláním na nejmenované unijní diplomaty. Podle nich se dá konečné rozhodnutí Evropského parlamentu a členských států Unie čekat v říjnu. Ke zrušení víz by pak mělo dojít od 1. ledna 2017.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nedávno vyjádřil přesvědčení, že EU zruší Ukrajincům víza „v nejbližších týdnech“, připomněl list Ukrajinska pravda

Evropská komise navrhla členským státům a Evropskému parlamentu zrušit ukrajinským občanům víza při vstupu do schengenského prostoru 20. dubna. Návrh ještě musí schválit kvalifikovaná většina členských států EU a Evropský parlament. Ukrajinci jsou už nyní největší skupinou cizinců žijících v Česku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Zdroj: Reuters

O zrušení víz se jedná už osm let

O vízové liberalizaci jedná EU s Ukrajinou od roku 2008. EK v dubnu připomněla, že zrušení víz ještě nedává právo v EU pracovat. O zrušení unijních víz usiluje také Turecko, které v opačném případě hrozí vypovězením dohody o migrantech.

V gruzínském případě se bezvízový styk má týkat osob, které vlastní pas s biometrickými údaji a budou pobývat v schengenském prostoru s volným pohybem osob v rámci EU maximálně 90 dní.

Vydáno pod