První islamista souzený v Haagu se přiznal k ničení památek. Hrozí mu až 30 let

Malijský radikál Ahmad Mahdí Faki se v Haagu přiznal k válečnému zločinu ničení památek v Timbuktu. Případ tohoto druhu je před soudem poprvé v historii. Válečné zločiny se v minulosti řešily především ve vztahu k lidským obětem. Je to rovněž poprvé, kdy stanul před tribunálem islamista – hrozí mu až třicet let za mřížemi.

Podle haagské konvence z roku 1954 je úmyslné ničení kulturního dědictví považováno za válečný zločin. „Lituji, že musím říct, že všechno, co jsem dosud slyšel, je pravda a popisuje to skutečnost,“ řekl po přečtení obžaloby Faki, který následně přiznal vinu. 

Vyzval přitom muslimy, aby se nedopouštěli podobných činů. „Nevedou k ničemu dobrému pro lidstvo,“ uvedl radikál. Dostat může teoreticky až třicetiletý trest, obžaloba ale sdělila, že bude žádat rozsudek mezi devíti a jedenácti lety vězení.

Faki patří k islamistické skupině Ansar Dine, která je napojena na severoafrickou odnož teroristické organizace Al-Káida. Radikálové v roce 2012 ovládli část Mali, konkrétně mezinárodně neuznaný stát Azavad. Právě na jeho území se nachází historicky významné město Timbuktu, v němž radikálové zdemolovali mešitu a devět mauzoleí zapsaných na seznam UNESCO.

Islamisté památky bořili, protože je považovali za svatokrádežné. Bývalý učitel Faki byl údajně velitelem brigády, která v Mali vynucovala striktní islámské právo. Rovněž se podle obžaloby účastnil vykonávání rozsudků takzvaného Islámského soudu v Timbuktu.

Podle zpravodajky BBC v Haagu je Faki vůbec prvním podezřelým, který se v Haagu kdy přiznal, takže soud pravděpodobně skončí už koncem týdne.

U soudu by mělo mezitím vypovídat devět obětí. Lidskoprávní skupiny tvrdí, že jejich přítomnost je důležitá při prokazování toho, jaké dopady má ničení památek na místní komunity. „Pro všechny z nás to byla tragická zpráva,“ připomněla reakci na zprávu o zničení památek šéfka UNESCO.

Radikálové město okupovali do roku 2013, kdy ho osvobodila francouzská armáda. Faki uprchl do Nigeru, jehož vláda ho ale předala justici, když na něj ICC vydal mezinárodní zatykač.

Timbuktu leží na staré saharské obchodní cestě a na vrcholu své slávy v 15. a 16. století bylo centrem islámské kultury a vzdělanosti. Na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO je město od roku 1988 díky svým třem mešitám a 16 hřbitovům a mauzoleím.