Tymošenková v čele opoziční kandidátky, její léčba pokračuje

Kyjev - Ukrajinská opozice umístila do čela své kandidátky pro říjnové parlamentní volby vězněnou bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou. Rozhodl o tom dnes sjezd zástupců opozičních stran v Kyjevě přesto, že vězněné osoby nesmějí kandidovat ve volbách. Organizační platformou sjednocené opozice je Blok Julije Tymošenkové (BJuT) a Fronta změn bývalého předsedy parlamentu Arsenije Jaseňuka. Tymošenková mezitím pokračuje v léčbě, na níž se budou podílet němečtí i ukrajinští lékaři. V úterý ma začít další proces s Tymošenkovou, podle německých lékařů by ale kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu neměla k soudu chodit.

Volby 28. října budou první velkou zkouškou od zvolení prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2010. Hlavními favority jsou podle posledních průzkumů Janukovyčova Strana regionů a opoziční aliance. Za nimi následuje strana UDAR v čele se slavným boxerským šampionem Vitalijem Kličkem a komunisté.

Karl Max Einhäupl, lékař Julije Tymošenkové:

„Pro efektivní léčbu Julije Tymošenkové potřebujeme osm týdnů - bez přerušení. Během této doby by se měla vyhýbat stresujícím situacím, na prvním místě soudnímu procesu.“

Léčení Tymošenkové bude pokračovat a budou se na něm podílet němečtí i ukrajinští lékaři. Řekl to dnes po setkání s ukrajinskou ministryní zdravotnictví Rajisou Bohatyrjovovou Karl Max Einhäupl z berlínské kliniky Charité, který se o opoziční političku stará. Podle něho potřebuje Tymošenková nejméně osm týdnů naprostého klidu, další stres by mohl zmařit veškeré dosavadní úspěchy v léčbě. „Doufáme, že bude přijato dostatečně rozumné rozhodnutí, a snažíme se nyní najít porozumění u politiků, soudů a dalších,“ řekl Einhäupl s tím, že do léčení budou zapojeni němečtí i ukrajinští lékaři.

Tymošenková, kterou soud loni na podzim poslal na sedm let do vězení kvůli zneužití pravomocí při podpisu smlouvy o dodávkách ruského plynu, je už delší dobu v charkovské nemocnici. Trápí ji vyhřezlá ploténka. Před několika dny její právní zástupce informoval o tom, že onemocněla také blíže nespecifikovanou kožní chorobou. V úterý s ní má začít další soudní proces týkající se údajných finančních machinací z poloviny 90. let. Kvůli jejím zdravotním problémům byl už několikrát odložen. Tymošenková se nicméně odmítá soudu zúčastnit. Evropská unie a USA považují její stíhání za politicky motivované a žádají její osvobození.