Pussy Riot se omluvily věřícím, vinu ale nepřiznaly

Moskva - Členky Pussy Riot se v soudní síni omluvily za svůj výstup v pravoslavném chrámu věřícím, odmítly ale přiznat vinu. Obžalovány jsou z výtržnosti v hlavní moskevské katedrále Krista Spasitele, kde v únoru, ještě před prezidentskými volbami, před oltářem zazpívaly „punkovou modlitbu“ s názvem „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Před moskevským soudem dnes s hodinovým zpožděním začalo hlavní přelíčení. Proces kritizuje ruská inteligence i západní umělci a nevládní organizace pro lidská práva. Soudkyně Marina Syrovová dívkám naposledy vazbu prodloužila až do ledna příštího roku. Trojici žen hrozí až sedm let vězení.

„Nepřistoupili jsme na obchod s vlastním svědomím. Nejednou nám domlouvali, že nás propustí z vazby, jestli přiznáme vinu. Odmítáme přiznat vinu,“ uvedly obžalované. Hudebnice ale zdůraznily, že pokud se věřící cítili dotčeni, pak se jim za „etickou chybu“ omlouvají.

Naděžda Tolokonniková, obviněná členka Pussy Riot:

„Potřebujeme vysvětlit, proč se považujeme za nevinné. Připouštíme etický přečin, ten by ale neměl být důvodem pro kriminální stíhání. To je to nejdůležitější, co by každý měl pochopit.“

Obhajoba tvrdí, že proces je politický. „Podle ruských zákonů nedošlo k trestnému činu, ale přestupku. Ty jsou trestány pokutou mezi pěti sty a tisícem rublů. Proto tvrdíme, že celý soud je nelegitimní,“ tvrdí obhájce Nikolaj Polozov. „Obvinění je ideologicky nepochopitelné,“ namítaly také členky Pussy Riot.

Obžaloba naopak počínání dívek označila nejen jako výtržnost, ale i urážku cítění věřících, kterým způsobily hluboké duchovní utrpení, a útok na ideové základy státu. Motivovala je prý zášť k náboženství. Soud dnes zamítl návrhy obhajoby povolat k soudu jako svědka patriarchu Kirilla či experty z různých oblastí. Neuspěly ani žádosti případ vrátit prokuratuře či proces odročit.

Ještě před projednáváním okolí soudu opět obklopily šiky policistů. Velký zájem novinářů si vynutil, aby se přelíčení odehrávalo ve větším sále. Projednávání pak začalo s téměř hodinovým zpožděním ověřením totožnosti obžalovaných. 

Veřejnost se začíná přiklánět na stranu punkerek

Média zatím spekulují, zda soud skončí „exemplárním trestem“ za útok na sepětí „trůnu a oltáře“. To má v Rusku dlouhou tradici, v současnosti pravoslaví vyplňuje ideologické vakuum po desetiletích komunismu a skýtá oporu stávajícímu režimu. K víře se hlásí dvě třetiny Rusů, za obranu víry se na výzvu prelátů ještě na jaře modlily desetitisíce věřících.

Samotný soud se podle všeho odehraje rychle. Obhájci obžalovaných dívek očekávají, že verdikt bude vynesený do tří týdnů. Do té doby nechce proces příliš komentovat ani ruský premiér. Dmitrij Medvěděv nicméně poznamenal: „V některých zemích by taková akce byla posuzovaná mnohem přísněji, a to ještě nemluvím o tom, že za jistých politických okolností by to mohlo skončit velmi smutně, pro ty, kdo je páchají.“ 

„Mluvíme tady o zemích, kde se lidé kamenují k smrti? Pokud o nich mluvíme, pak mi přijde divné, že k nim přirovnává Rusko,“ reagovala Violetta Volková, obhájkyně Pussy Riot.

Libor Dvořák, zpravodaj ČRo, poukazuje na to, že proces se zatím profiluje jako politický, za kterým je Putinův rukopis. Jenže to se právě přestává líbit ruské veřejnosti. „Čím vyšší předpokládaný nepodmíněný trest bude, tím víc utrpí Putinova reputace,“ předpovídá proto Dvořák. Veřejnost sice na jedné straně vystoupení Pussy Riot odsuzuje, na druhé straně se ale přiklání k tomu, že za takovýto čin by jít do vězení neměly.

Za feministky se staví část ruské inteligence, podporu našly i na Západě a podle sociologických průzkumů se také začíná obracet postoj veřejnosti. Nyní podle listu Vedomosti jen třetina Rusů považuje trest vězení za adekvátní, zatímco 43 procent za přehnaně přísný. V březnu byl tento poměr 46 ku 35 procentům.

Pjotr Volkov, demonstrant:

„Nepochybně jde o politický proces, protože obsah jejich vystoupení byl politický. Úřady využívají soudní stíhání k potlačení politických aktivit.“

V dnešním tisku se tak objevily i úvahy, že soudní proces s Pussy Riot, přirovnávaný již k odsouzení a k věznění někdejšího ropného magnáta a Putinova rivala Michaila Chodorkovského, se nezamlouvá ani některým lidem v Kremlu a ve vládě a tak by dosavadní vazba mohla být považována za dostatečný trest.