Američané budou zkoumat obvinění proti duchovnímu Gülenovi přímo v Turecku

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšle v nadcházejících dnech do Turecka pracovní skupinu, která prověří obvinění z protistátní trestné činnosti, podaná tureckou vládou na islámského duchovního Fethullaha Gülena (75). Turecký premiér Binali Yildirim zároveň v sobotu před zahraničními novináři vyzval USA, aby vydávání duchovního urychlily.

Turečtí představitelé obviňují Gülena, který žije v azylu v americkém státě Pensylvánie, ze zosnování červencového pokusu o převrat a Ankara žádá Spojené státy o jeho vydání. Gülen je podle víkendového sdělení turecké prokuratury obviněn z deseti trestných činů, včetně pokusu o svržení vlády.

Yildirim podle agentury AP prohlásil, že Turecko a USA mají uzavřenou extradiční dohodu, a není proto důvod Gülenovo vydání odkládat. Dodal, že USA jsou strategickým partnerem Turecka, nikoli jeho nepřítelem.

Chceme, aby se ten proces zrychlil… ten muž vedl puč. Na co čekáme? Dohoda mezi dvěma zeměmi je jasná.
Binali Yildirim
turecký premiér

Německý týdeník Spiegel pak ve svém nejnovějším čísle píše o tom, že turecká tajná služba (MIT) prý žádá německou rozvědku o pomoc v boji proti přívržencům Gülena. Požadavek zpravodajských služeb je podle Spiegelu dalším z kroků, jimiž se Erdoganův režim snaží přimět Německo k tvrdému postupu vůči tureckým opozičníkům.

MIT tvrdí, že mnoho Gülenových přívrženců po neúspěšném převratu utíká z Turecka a že by německá Spolková zpravodajská služba měla lobbovat u německých zákonodárců, aby byli tito lidé stíháni a vydáváni do Turecka.

První tureckou žádost o Gülenovo vydání Američané odmítli jako nedostatečně odůvodněnou, druhou nyní zkoumají. Washington dává najevo, že Turecko musí předložit přesvědčivé důkazy Gülenova zapojení do puče.

Turecký premiér Binali Yildirim před týdnem řekl, že 24. srpna na návštěvu Ankary přiletí americký viceprezident Joseph Biden. O dva dny před ním má podle premiéra dorazit do Turecka skupina amerických vládních expertů, aby zde jednala o právních otázkách souvisejících s procesem Gülenova vydání.

Pětasedmdesátiletý duchovní Gülen obvinění ze snahy svrhnout vládu odmítá a chce, aby vyšetřování týkající se jeho údajného podílu na převratu vedl nezávislý mezinárodní orgán. Turecká justice podle něj není nezávislá, a proto by nemohlo být zaručeno jeho právo na spravedlivý proces. Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pronásleduje Gülena a jeho příznivce dlouhodobě a po pokusu o puč akce proti nim ještě zintenzivnila.

Vydáno pod