Požár nočního vlaku v Indii si vyžádal 32 mrtvých

Haidarábád (Indie) - Nejméně 32 mrtvých a 28 zraněných si dnes vyžádal požár v jedoucím vlaku na jihu Indie. Předcházející zprávy o neštěstí hovořily o 25 mrtvých. Plameny zachvátily jeden z vagonů nočního rychlíku na trase z indického hlavního města Dillí do Čennaje v jihoindickém státě Tamilnádu. Oheň byl podle zaměstnanců dráhy způsoben zřejmě zkratem ve vagonu, indický ministr železnic Mukul Roy ovšem podotkl, že mohlo jít o sabotáž. Požáru dle jeho informací prý předcházela exploze.

Osobní vlak byl zastaven poté, co byl oheň zpozorován při průjezdu železniční stanicí. Podle indických médií hořelo ve spacím vagonu, kde tou dobou cestovalo 72 lidí. „Když v půl páté ráno vypukl požár, všichni pasažéři spali,“ uvedl pro Times of India průvodčí z postižené soupravy.

Někteří cestující zvládli vyskočit z vlaku ještě předtím, než zastavil. Vyhořelý vagon byl silně poničený a záchranářské týmy musely po uhašení ohně použít speciální zařízení, aby pronikly dovnitř. Jejich práci navíc komplikovalo horko ve vagonu.

„Oheň se rychle šířil a lidé se nemohli dostat ven. Jedny dveře byly kvůli požáru zablokované, takže všichni museli druhými. Mnozí proto ve vagonu zemřeli,“ popsal paniku ve vlaku průvodčí. „Probudil mne hlasitý křik. Neviděl jsem nic, jen černý dým,“ vypověděl pro list The Hindu programátor J. Sampath. Ten z neštěstí vyvázl bez úhony, jeho sestra, s níž cestoval, se ale pohřešuje. Na místě pokračují záchranné práce, počet postižených osob tak může ještě vzrůst.

Ohořelé ostatky řady obětí byly nalezeny na jejich lůžcích a vyšetřovatelé mají problémy s identifikací mrtvol. Zranění, kteří většinou utrpěli popáleniny, byli převezeni do místních nemocnic.

Indické železnice přepraví v 9 000 osobních vlacích 18 milionů pasažérů denně. Nehody jsou na indických tratích velmi časté; za posledních pět let při nich podle zpravodajského serveru BBC zahynulo 1 220 lidí.

Zpráva o požáru ve vlaku přišla z města Nelúr ležícího 500 kilometrů jižně od Haidarábádu, hlavního města státu Ándhrapradéš. Expres s názvem Tamil Nadu mířil z indického hlavního města do pátého největšího města Čennaj (dříve Madras), které leží na pobřeží Bengálského zálivu.

Vydáno pod