Šéf Trumpovy kampaně Manafort rezignoval kvůli obvinění, že jej platil Janukovyč

Volební manažer prezidentské kampaně republikánského kandidáta Donalda Trumpa rezignoval na svou funkci. Paul Manafort čelí obvinění, že pobíral peníze od exprezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče. V roce 2012 údajně zprostředkoval tajný převod nejméně 2,2 milionu dolarů z účtu proruské ukrajinské Strany regionů pro dvě prominentní americké lobbistické skupiny.

Na podezřelé finanční převody upozornil tento týden americký tisk a ukrajinská protikorupční agentura, ale Trump Manaforta přesto neodvolal. Manafortovo jméno je podle protikorupční agentury na seznamu Janukovyčových podezřelých finančních transakcí.

„Paul Manafort dnes ráno nabídl rezignaci z práce v kampani a já jsem ji přijal. Velice oceňuji jeho úžasnou práci, jíž nám pomohl dostat se tam, kde dnes jsme… Paul je skutečný profesionál a já mu přeji ten největší úspěch,“ oznámil Trump v prohlášení. 

Manafort se věnuje politickému poradenství, přičemž v tomto oboru také působil v letech 2007 až 2012 na Ukrajině. Spolu s dalším Trumpovým volebním stratégem Rickem Gatesem v roce 2012 poskytovali služby ukrajinské Straně regionů tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Ten byl předloni při převratu zbaven moci a utekl do Ruska.

Zpravodaj ČT: Trump Manafortův vliv v posledních dnech upozaďoval (zdroj: ČT24)

Gates se v roce 2012 podílel na řízení lobbistických aktivit v USA, pro které si lidé z Janukovyčova okolí najali washingtonské firmy Podesta Group Inc. a Mercury LLC. Kontakt s oběma firmami udržovala ukrajinská nevládní organizace Evropské centrum pro moderní Ukrajinu (ECMU) napojená na Janukovyče a poslance jeho Strany regionů.

ECMU podle zjištění americké agentury převedla nejméně 2,2 milionu dolarů (53 milionů korun) oběma americkým lobbistickým firmám, které se v USA měly zasazovat za politiku vyhovující Janukovyčově vládě. Šlo zejména o blokování rezoluce amerického Kongresu, která vyzývala Janukovyče k osvobození vězněných politických oponentů, zejména patrně expremiérky a opoziční političky Julije Tymošenkové.