Útočník pobodal ve Štrasburku žida, podle svědků křičel Alláhu akbar

Ve Štrasburku pobodal útočník 62letého ortodoxního žida, který měl na hlavě jarmulku. Podle svědků při tom křičel „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký), policie, která pachatele zadržela, to ale nepotvrdila. O teroristický útok podle ní zřejmě nešlo. Hovoří se o tom, že trpěl psychickými potížemi. Pobodaný muž skončil v nemocnici, podle lékařů není v ohrožení života.

K incidentu došlo podle listu Dernières Nouvelles d'Alsace na ulici před domem oběti v centru židovské čtvrti. Zraněný žid prý dokázal před útočníkem utéct, než mu mohl ublížit víc.

Místo činu navštívil štrasburský rabín René Gutman, který prohlásil, že šlo o antisemitský útok, protože oběť měla na hlavě jarmulku. Rabín dodal, že podezřelý poprvé napadl člena židovské komunity v roce 2010. Zdůraznil ale, že zhruba třicetiletý pachatel trpěl v minulosti duševními problémy. 

Podle televize BFMTV ovšem není antisemitský motiv potvrzen a verzi teroristického útoku už kriminalisté vyloučili. Odkázala se přitom na zdroje blízké vyšetřování.

Ve Štrasburku žije početná židovská komunita. V posledních letech byli židé ve Francii častým terčem islamistů. V březnu 2012 jeden z nich zabíjel v židovské škole v Toulouse, loni v lednu zase jeden z radikálů přepadl pařížský košer obchod.