Putin obvinil Ukrajinu, že neplní minské dohody

Ukrajina se snažila destabilizovat Krym, protože si nepřeje nebo není schopna plnit minské mírové dohody týkající se východu země. Při své návštěvě anektovaného poloostrova to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Na sevastopolském letišti Belbek se zúčastnil operativní schůze ruské bezpečnostní rady.

Putin kritizoval ukrajinské vedení za údajnou akci z předminulého víkendu, při které ukrajinská tajná služba podle Moskvy vyslala na Krym diverzní skupiny s cílem destabilizovat tam situaci. Ukrajinci při vpádu zabili dva ruské vojáky, tvrdí ruská tajná služba FSB. 

Incident ještě více vyostřil vztahy obou zemí a vedl k posilování armádních sil na obou stranách administrativní severokrymské hranice. Kyjev jakýkoli diverzní akt popírá.

„Kyjev nechce nebo z nějakých důvodů nemůže plnit minské dohody. A nedokáže vysvětlit vlastnímu národu hrubé chyby ve vlastní sociální a hospodářské politice,“ řekl ruský prezident. Putin nicméně věří, že na ukrajinské straně zvítězí zdravý rozum, citovala agentura TASS prezidenta z obvykle přísně utajované schůze bezpečnostní rady.

Putin předsedá bezpečnostní radě na Krymu
Zdroj: Reuters

Situaci na Krymu po „teroristickém útoku“ z předminulého víkendu projednávala ruská bezpečnostní rada už na svém zasedání minulý týden. Podle oficiální zprávy se členové rady zabývali „zajištěním bezpečnosti před útoky teroristů na pozemní hranici (s Ukrajinou), na moři i v krymském vzdušném prostoru“.

Putin i při své návštěvě na Krymu zopakoval, že ruští představitelé projednají přijetí zvláštních opatření pro zajištění bezpečnosti poloostrova. Moskva zatím navzdory výhrůžkám k žádné konkrétní odvetě nepřikročila, ruská média ji ale nevylučují.

Putin také uvedl, že Rusko s Ukrajinou nepřeruší diplomatické styky. „Nechceme přerušit naše vztahy, přestože Kyjev si nepřeje mít plnohodnotné styky na úrovni velvyslanců. Budeme přesto vytvářet možnosti pro jejich podporu a rozvoj,“ řekl prezident.

Spor o velvyslance

Putin odkazoval na diplomatický spor o osobu nového ruského velvyslance v Kyjevě. Koncem července odvolal z Kyjeva dosavadního velvyslance Michaila Zurabova a o pár dní později Rusko v souladu s diplomatickými zvyklostmi požádalo Ukrajinu o souhlas (agrément) s vysláním nového velvyslance Michaila Babiče. Odpovědi Kyjeva se ale Moskva nedočkala.

Odvolaný ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov
Zdroj: Reuters

V pátek Putin vytvořil novou funkci svého zvláštního představitele pro rozvoj obchodních, hospodářských, vědeckých a technických vztahů s Ukrajinou. Do funkce jmenoval dosavadního ruského ministra školství Dmitrije Livanova.

Putin navštěvuje obsazený ukrajinský poloostrov poměrně často, naposledy tam pobýval letos v březnu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí tehdy proti Putinově návštěvě oficiálně protestovalo.

Ruská armáda cvičí na Krymu

Ruská armáda také na ukrajinském poloostrově, který Rusko před dvěma lety anektovalo, zahájila manévry. Cílem cvičení má být nácvik logistických operací pozemních a námořních sil. V Černém moři jednotky procvičují záchranu hořících plavidel a pomoc poškozeným bitevním lodím a ponorkám.

Do cvičení se zapojily mobilní opravárenské kapacity, tankery s pohonnými hmotami a nákladní lodi určené k zásobování raketami, torpédy a minami, uvádí se ve zprávě ruského ministerstva. Na pozemním cvičišti Opuk na východním cípu Krymu armádní brigáda nacvičuje podporu výsadku námořní pěchoty a materiálně technického zabezpečení vojsk.

Velké vojenské cvičení podle ruských médií zahájila i Tichomořská flotila ruské armády na Dálném východě. Vojáci nacvičují ničení nepřátelských ponorek leteckými pumami a z Židovské autonomní oblasti byla pokusně odpálena strategická raketa Iskander, která podle agentury TASS po letu dlouhém 300 kilometrů úspěšně zasáhla cíl nedaleko řeky Amur.

Kaspická flotila ruské armády podle agentury Interfax provedla cvičné střelby raket s plochou dráhou letu Kalibr, které ruská armáda loni nasadila i do ostřelování syrského bojiště. Manévrů se účastní raketové křižníky Dagestán a Tatarstán.

Rusko po spěšně zorganizovaném referendu anektovalo ukrajinský Krym na jaře 2014. Podle západních zdrojů od té doby Moskva výrazně posílila stavy a výzbroj svých jednotek rozmístěných na poloostrově.