Brazilské věznice: Kdo čte knihy, může na svobodu dřív

Brasília - Brazilské věznice nabízejí vězňům zajímavý způsob, jak se dřív dostat na svobodu. Odsouzení si můžou zmírnit trest četbou literatury. Za každý přečtený titul se jim zkrátí pobyt o čtyři dny. Není to ale tak jednoduché, z každé knihy musí vypracovat výstup, jehož obsah následně prezentují.

Způsob, jakým si doslova krátí čas za mřížemi. Kniha je pro místní trestance nejen přítelem pro dlouhé chvíle, ale díky četbě mají šanci opustit vězení o něco dřív.

„Kdysi jsem četl velmi málo, ale tady nemám co na práci, takže čtu víc. Je to jediná a zároveň užitečná věc, kterou tady můžete dělat. Není to jen o krácení trestu, ale i o přínosu znalostí,“ potvrzuje vězeň Paulo Cezar.

Brazilští vězni se pustili do čtení (zdroj: ČT24)

Limit přečtených knížek je 12 za rok. Nejde však o to jimi pouze prolistovat. Vězni musí následně vypracovat o přečteném titulu esej. "Máme vězně, kteří čtou Nietzscheho, Dostojevského a ostatní klasické knihy, které vyžadují vysoké porozumění světové literatuře. Viděla jsem vězně, kteří dokázali vysvětlit obsah formou kritiky. To na mě opravdu zapůsobilo," tvrdí obsluha věznice Jocemara Rodriques.

Literární projekt je součástí resocializačního programu pro odsouzené. Ti přitom dodržují přísný řád věznice. Podle některých brazilských médií jde zároveň o způsob, jakým se snaží zařízení zredukovat přeplněné cely. Na rozdíl od míst se počet vězňů za posledních 15 let v zemi ztrojnásobil.