Při ostřelování Donbasu zemřeli tři vojáci. Porošenko nevylučuje válečný stav

Ukrajina v noci na čtvrtek zaznamenala na donbaském bojišti rekordní počet případů ostřelování ze strany separatistů. Při návštěvě Lvovské oblasti na západě Ukrajiny to řekl prezident Petro Porošenko. Podle jeho mluvčího za posledních 24 hodin zahynuli na Donbasu tři ukrajinští vojáci a dalších šest bylo zraněno. Prezident nevyloučil vyhlášení válečného stavu.

„Zaznamenali jsme skoro stovku útoků,“ řekl prezident s tím, že šlo nejen o střelbu na frontě z ručních zbraní a minometů, ale také o dělostřeleckou palbu vedenou na ukrajinská velitelská stanoviště a sklady až 20 kilometrů za frontou. Pokud se bude situace dál vyostřovat, nevyloučil Porošenko vyhlášení válečného stavu a novou mobilizaci.

Nepřítel se podle Porošenka snaží udržet na Donbasu napětí, aby ospravedlnil své plány na zmaření minských mírových dohod. „Pravděpodobnost eskalace konfliktu je značná. Nevylučujeme ani frontální ruský útok ve všech směrech,“ varoval prezident.

Příslušník proruských skupin v Donbasu
Zdroj: Reuters

Prezidentův mluvčí Oleksandr Motuzjanyk uvedl, že armáda od středy ztratila tři muže a dalších šest vojáků bylo zraněno. Separatisté podle něj útočili ve směru na Doněck, Luhansk a azovský přístav Mariupol.

Silnou palbu na frontě potvrdili i proruští povstalci. V důsledku ukrajinského ostřelování prý bylo poškozeno zhruba 20 obytných domů, armádní střelba se soustředila na okolí měst Jasynuvata, Horlivka a Dokučajevsk. U Horlivky byl poškozen černouhelný důl, uvedla povstalecká agentura DAN.