Za smrt disidenta Payá z Kuby prý může riskantní jízda řidiče

Havana - Za nedělní nehodu automobilu, v němž zahynul na jihu Kuby jeden z nejznámějších kubánských disidentů Oswaldo Payá, může řidič. Poslední vyšetřování ukázalo, že před vyjetím ze silnice a nárazem do stromu jel příliš rychle. Kubánská opozice od počátku pochybuje o tom, zda šlo skutečně o nehodu.

Za další možnou příčinu tragické nehody kubánské ministerstvo označilo to, že řidič, mladý španělský politický aktivista Ángel Carromero, chybně brzdil v místě se špatným povrchem vozovky. Syn zemřelého disidenta je ale přesvědčen o tom, že jeho otec nezemřel náhodou. Auto prý někdo záměrně vytlačil ze silnice. Tuto verzi nepotvrdilo ani švédské, ani španělské velvyslanectví.

Šedesátiletý Payá, který strávil desítky let bojem proti komunistickému režimu, zemřel při nehodě ve východokubánské provincii Granma spolu s Kubáncem Haroldem Ceperou. Podle zprávy oba seděli vzadu a neměli bezpečnostní pásy. Další dva spolucestující, Španěl Carromero za volantem a švédský křesťanský demokrat Aron Modig vedle něj na předním sedadle, nehodu přežili s lehkými zraněními. Oba měli pásy zapnuté.

Oswaldo Payá
Zdroj: ČT24

Ze zprávy o vyšetřování smrti:

„Ángel Carromero uvedl, … že si nepamatuje, že by viděl značky upozorňující na stav vozovky. Uvedl, že když vjel na opravovanou část silnice … intenzivně brzdil ve snaze snížit rychlost a auto začalo klouzat ke straně, až narazilo do stromu.“

Katolický disident Payá, držitel Sacharovovy ceny Evropského parlamentu z roku 2002, se snažil změnit totalitní režim nenásilnou a ústavní cestou. V roce 1999 také obdržel cenu Homo Homini společnosti Člověk v tísni. V lednu 2003 navštívil ČR a setkal se tehdy s Václavem Havlem, který jej dvakrát nominoval na Nobelovu cenu za mír.