V jemenské nemocnici umírali lidé. Útočila koalice vedená Saúdy, tvrdí svědci

Nemocnici Lékařů bez hranic (MSF) na severu Jemenu zasáhly bomby. Zemřelo jedenáct lidí a dalších třináct utrpělo zranění. Podle svědků útočila arabská koalice vedená Saúdy. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdravotníci nemohli okamžitě evakuovat zraněné, protože letadla se dál pohybovala nad oblastí a záchranáři se obávali dalších útoků, řekl Reuters jeden ze svědků z okresu Abs v provincii Hadždža.

MSF uvedli, že podporovali nemocnici od července 2015. Od té doby se tam léčilo 4611 pacientů. „Zjišťujeme situaci, abychom zajistili bezpečí pacientů a zaměstnanců,“ napsali lékaři v první reakci na Twitteru. Na místě přišlo o život devět lidí, další dvě osoby zemřely při převozu do nemocnice, sdělila později MSF.

O víkendu organizace upozornila na sobotní nálet na školu v sousední provincii Saada, kde přišlo o život deset dětí. Koalice ale tvrdí, že tento útok mířil na výcvikové středisko povstaleckých šíitů. 

Konflikt mezi šíitskými povstalci a jemenskou vládou trvá od podzimu 2014. Vzniklého mocenského vakua využily Islámský stát nebo i Al-Káida k expanzi a ovládnutí území na jihu země.

Boje v Jemenu
Zdroj: Reuters/Stringer



Arabská koalice do konfliktu vstoupila loni ve snaze pomoci vládě vytlačit šíity z dobytého území, což se podařilo jenom částečně. Od letošního dubna do července se v Kuvajtu konaly mírové rozhovory, které ale k ničemu nevedly. Od té doby útoky arabské koalice pokračují.

Saúdskoarabský král Salmán nově nařídil vyplatit navíc měsíční mzdu vojákům, kteří se účastní operací v Jemenu. Týká se to zaměstnanců ministerstev vnitra a obrany a také členů národní gardy, oznámila tisková agentura SPA. Král nařídil zvýšení platu vojáků v době, kdy země čelí nebývalému deficitu ve výši odpovídající 80 miliardám eur (2,2 bilionu korun).