Vůdci „deštníkové revoluce“ se vyhnuli vězení, trest si odpracují. A pak chtějí do voleb

Šámalová: Wong a Law jdou se svou stranou Demosistō v září do voleb (zdroj: ČT24)

Bez trestu vězení vyvázli u hongkongského soudu tři vůdci předloňských prodemokratických demonstrací, kteří byli v červenci shledáni vinnými z podněcování a účasti na nepovolených shromážděních. Aktivisté Joshua Wong a Nathan Law byli odsouzeni k veřejně prospěšným pracím, třetí aktivista Alex Chow dostal trest s odkladem. Wong a Law se v září chystají se svou stranou Demosistō kandidovat ve volbách do místního parlamentu.

Devatenáctiletý Wong byl hlavní osobností protestů, které vypukly v září 2014 a jimž se přezdívá „deštníková revoluce“. Převážně mladí demonstranti tehdy po 11 týdnů okupovali klíčové ulice Hongkongu, aby prosadili svůj požadavek na plně svobodné volby nejvyššího představitele města v roce 2017. Tento požadavek předtím zavrhla centrální čínská vláda, která znovu převzala správu nad někdejší britskou kolonií Hongkongem v roce 1997.

Zmínění tři aktivisté byli shledáni vinnými z toho, že na protest proti rozhodnutí Pekingu ohledně voleb přelezli 26. září 2014 plot před hongkongským vládním komplexem. Trojice byla společně s desítkami dalších nespokojenců zatčena. V reakci na to davy demonstrantů zaplavily o následném víkendu oblast a požadovaly jejich propuštění. Policie proti nim zasáhla 28. září slzným plynem, což přivedlo do ulic další množství lidí. Na vrcholu protestních akcí bylo v ulicích až 100 tisíc osob.

Události ČT: Hongkong potrestal studentské vůdce demonstrací na podporu demokracie (zdroj: ČT24)

Wong byl odsouzen k 80 hodinám a třiadvacetiletý Law ke 120 hodinám veřejně prospěšných prací. Také Chow si měl odpykat trest prací ve prospěch společnosti, v září ale zahajuje roční magisterské studium na Londýnské ekonomické škole v Británii, a tak jeho obhájce označil tuto formu potrestání za nevhodnou. Soudkyně mu proto udělila třítýdenní trest vězení s odkladem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Soudkyně mírný rozsudek nad trojicí studentů odůvodnila tím, že všichni tři mladíci měli doposud čistý trestní rejstřík, svými činy nechtěli ublížit ostatním lidem ani z nich mít vlastní prospěch.

Studentští vůdci a organizace pro lidská práva proces odsoudili jako politicky motivovaný. Wong před soudní budovou novinářům řekl, že „bude pokračovat v občanské neposlušnosti nenásilnými akcemi, aby ukázal své odhodlání a vytrvalost v boji za lidská práva, demokracii a svobodu v Hongkongu“.

Nastala důležitá chvíle, aby mladí lidé povstali a bojovali za to, co chtějí, projevili svou sílu ve společnosti.
Nathan Law
studentský vůdce

Podle kontroverzní volební reformy Pekingu, která se stala terčem protestů, má kandidáty na správce Hongkongu nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich mají hlasovat voliči. V početném nominačním výboru mají přitom převahu přívrženci čínské ústřední vlády. Reformu nakonec letos v červnu zamítl hongkongský parlament a její další osud je nejasný.

Nespokojenost s potlačováním demokracie se v Hongkongu dostává na povrch v různé podobě. Před pár dny demonstrovaly tisíce lidí za nezávislost. O víkendu se v symbolickou manifestaci změnilo sledování badmintonovéhu zápasu s Čínou na olympiádě.