Nejhorší čínské lijáky za 60 let mají na osm desítek obětí

Peking – Sedmasedmdesát lidí zahynulo při záplavách, které nedávno zasáhly Peking. Oznámily to úřady poté, co veřejnost několik dní zpochybňovala dosavadní statistiku, která hovořila o 37 obětech nejhorších dešťů za posledních šest desetiletí. Pekingská správa upřesnila, že do dnešního dne se podařilo identifikovat 66 těl. Kvůli záplavám muselo být v Pekingu z domovů evakuováno na 60 000 lidí. Podle oficiálního listu China Daily způsobily škody ve výši nejméně deseti miliard jüanů (asi 33 miliard korun).

Sever Číny zasáhly vydatné přívalové deště a záplavy, vážně postižena byla autonomní oblast Vnitřní Mongolsko. Ve městě Tchien-ťin na severovýchodě země podle meteorologů napršelo v průměru 147 milimetrů srážek, na některých místech to bylo až 300 milimetrů. Lokální povodně tam paralyzovaly silniční dopravu.   

Kvůli nedůvěryhodnosti úřadů při zvládání následků ničivých povodní si někteří obyvatelé postižených oblastí sestavovali vlastní seznamy mrtvých. Řada z nich také nahlas pochybovala o tom, zda rychlá snaha Pekingu o modernizaci nepřichází na úkor základní infrastruktury, jako je odtokový systém.

Vydáno pod