Opozice se schází na protiputinovské demonstraci, zatčeni dva aktivisté

Moskva - V Rusku příznivci opozice demonstrují na podporu aktivistů zatčených kvůli srážkám s policií vpředvečer Putinovy inaugurace. Na Puškinově náměstí se na dnešní povolené demonstraci sešlo asi 1 500 lidí. Mezitím přitom policie zatkla další dva opoziční aktivisty, kteří jsou údajně organizátory násilí, jež vypuklo na opoziční demonstraci v květnu.

Oznámení o zatčení dalších dvou aktivistů přichází v den, kdy opozice svolala do Moskvy na povolenou demonstraci své přívržence. Na Puškinově náměstí se sešly stovky přívrženců opozice. Dnešní demonstrace je povolená, na místě je nicméně několik stovek policistů, kteří obklíčili náměstí a hlídají demonstranty. Během jednání s radnicí se aktivisté dohodli, že půjde pouze o demonstraci a že nebude následovat žádný protestní pochod.

Mluvčí ruské vyšetřovací komise Vladimir Markin dnes oznámil, že opoziční aktivisté Nikolaj Kavkazskij a Aleksej Polikovič jsou ve vazbě kvůli obvinění, že se účastnili květnových nepokojů. Policie rovněž prohledala jejich byty a zabavila jim počítače i oblečení, které měli v den demonstrace na sobě. „Byli zadrženi a vyšetřovatelé se je v nejbližší budoucnosti chystají obvinit kvůli účasti na masových nepokojích,“ stojí v prohlášení. 

Vpředvečer Putinovy třetí prezidentské inaugurace, 6. května, svolala opozice demonstraci. Jenže v ulicích Moskvy se strhly bitky mezi policisty a demonstranty. Zatčeno bylo asi 400 lidí. Kvůli nepokojům policie vyšetřuje už 16 opozičních aktivistů, z nichž 12 jich je ve vazbě. Proces s nimi by měl podle zpravodaje ČT v Rusku Pavla Vondry začít na podzim. Podíl na násilí aktivisté přitom odmítají.  

Telefonát Pavla Vondry (zdroj: ČT24)