Brexit může mít podle Sunday Times zpoždění. Až do konce roku 2019

Rozvod Velké Británie s EU se zřejmě oproti současným plánům protáhne zhruba o rok. Proces vystoupení tak může definitivně skončit až ve druhé polovině roku 2019. Napsal to deník Sunday Times s odkazem na údajné organizační problémy na ministerstvech i čekání na výsledky voleb ve Francii a v Německu.

Britští politici už od referenda trvají na tom, že k aktivaci článku 50 unijní smlouvy je zatím nic nenutí a že jde o suverénní rozhodnutí Británie. Ve chvíli, kdy jednání o brexitu skutečně odstartují, budou mít obě strany na domluvení podmínek odchodu a další koexistence dva roky.

Zatímco dosud se hovořilo o tom, že premiérka Theresa Mayová celý proces spustí nejspíš příští rok v lednu, nyní už někteří členové vlády připouštějí odklad. Podle zdrojů z kabinetu, které citoval The Sunday Times, si další zdržení mohou vyžádat organizační záležitosti na nově vytvořených ministerstvech pro brexit a pro mezinárodní obchod vedený Davidem Davisem a Liamem Foxem.

Hladký průběh příprav na brexit narušují i kompetenční spory mezi některými resorty: například Fox je nespokojen s tím, že některé pravomoci ohledně mezinárodního obchodu a smluv stále drží ministerstvo zahraničí vedené Borisem Johnsonem, a chce věc řešit s ministerskou předsedkyní.

Dalším faktorem je harmonogram voleb ve velkých evropských zemích. Francie totiž bude v květnu 2017 hlasovat o novém prezidentovi a složení parlamentu, v září jsou parlamentní volby naplánované v Německu. „Nemůžete vyjednávat, když nevíte, s kým jednání povedete,“ citoval nedělník zdroj ze City.

Pokud by vláda skutečně oficiálně rozhodla o odkladu aktivace článku 50 až do podzimu 2017, rozladilo by to zastánce brexitu zejména z řad konzervativců. Podle Nigela Farage, bývalého předsedy protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a jedné z nejviditelnějších tváří kampaně za brexit, by zdržení mohlo vést až k masovým demonstracím.

Vydáno pod