Turecká policie provedla razii v sídle opoziční strany HDP

Turecká policie provedla v noci na čtvrtek razii v istanbulském sídle opoziční Lidové demokratické strany (HDP). Turecká vláda ji obviňuje ze spojení s kurdskými separatisty ze Strany kurdských pracujících (PKK). Potvrdila to mluvčí strany Bermali Demirdögenová s tím, že policie zabavila mimo jiné počítačové disky a laptopy. Podle nejnovějších čísel prišlo po neúspěšném pokusu o puč o práci 76 tisíc zaměstnanců veřejného sektoru. Úřady zahájily pátrání po 648 soudcích a prokurátorech.

V noci prohledala turecká policie také byty 17 osob v Istanbulu. Zda šlo o členy strany HDP, média neuvedla. Státní agentura Anadalu oznámila, že v Istanbulu zatkla 17 lidí v rámci operace proti zakázané PKK.

Turecká vláda považuje stranu HDP za politické křídlo kurdských separatistů, proti nimž vede od loňska ofenzivu na jihovýchodě Turecka. Tam zahynula ve středu večer při dvou atentátech proti tureckým bezpečnostním složkám ve městě Diyarbakir a Kiziltepe desítka lidí, včetně civilistů. Vláda z útoků viní PKK. Strana HDP útoky již ve středu odsoudila.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v minulosti opakovaně vyzýval k tomu, aby byli poslanci HDP postaveni před soud.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) též navrhla nedávno přijatý zákon o ústavních změnách umožňujících zrušení imunity nejméně 138 z 550 tureckých zákonodárců, proti nimž ve sněmovně leží podněty k trestnímu stíhání. Nejvíce postižena bude právě HDP, která může přijít až o 50 z 59 poslanců.

Minulý týden v neděli svolal turecký prezident do Istanbulu masovou demonstraci, na níž chtěl manifestovat jednotu tureckého lidu. Pozval na ni i zástupce dvou opozičních stran, představitelé HDP jako jediní z parlamentních opozičních stran pozváni nebyli.

Vyhozeno bylo už 76 tisíc státních zaměstnanců

Už na 76 tisíc zaměstnanců veřejného sektoru přišlo po červencovém pokusu o převrat o práci. Nejaktuálnější číslo zveřejnil turecký ministr vnitra Efkan Ala. Ministerstvo školství podle agentury Reuters zrušilo smlouvy více než 27 tisícům zaměstnancům.

„Celkem 27.424 zaměstnancům škol a školských institucí bylo zrušeno pracovní povolení kvůli tomu, že jsou součástí paralelních struktur. Tito lidé už nebudou moci pracovat ani ve státních ani v soukromých vzdělávacích institucích,“ uvedl turecký ministr školství Ismet Yilmaz.

V rámci popřevratových čistek již přišlo o své dosavadní zaměstnání také téměř 3500 soudců a prokurátorů, nejvyšší soudní rada má také ještě rozhodovat o propuštění dalších 2851 soudců a prokurátorů. Po 648 vysokých představitelích justice se pátrá.