EU je po irském „ne“ v rozpacích

Co dál po irském "ne"? - otázka, která teď zaměstnává celou Evropskou unii. Protože Irové v referendu odmítli Lisabonskou smlouvu, hned příští týden se kvůli tomu sejdou v Bruselu vrcholní představitelé Unie.

Evropská unie se Lisabonské smlouvy jen tak nevzdá, její příznivci mluví o prohrané bitvě nikoli válce. Francie a Německo se už nechaly slyšet, že irské „ne“ je sice vážnou komplikací, další ratifikace by ale nemělo zastavit. „Musíme Iry respektovat. Smlouvu už ale přijalo 18 zemí ze 27 a ostatní musejí pokračovat,“ vyjádřil se francouzský prezident Nicolas Sarkomy. „Není to jednoduchá situace, ale Evropa už překonala mnoho potíží. Cestu kupředu najdeme,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Stejný názor mají i předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Ten chce řešení po irském premiérovi Brianu Cowenovi: „Irský premiér mě přesvědčil, že se tímto výsledkem rozhodně nestaví zády k unii jako celku. Podle mě zůstávají silným členem 27,“ uvedl Barroso.

Opravdu zle by pro příznivce smlouvy bylo, kdyby se k irskému odmítnutí přidala ještě další země. V této souvislosti se nejčastěji mluví o Velké Británii a České republice. Prezident Václav Klaus už také prohlásil, že smlouva je vyřízená. Londýn se ale nechal slyšet, že chce pokračovat.

Co s další odmítnutou reformní smlouvou a jestli irské „ne“ skutečně znamená „ne“, se zástupci unie musejí dohodnout co nejdřív. Příští týden se sejdou v Bruselu a už teď se schůzce přezdívá „krizový summit".