Archeologové našli v Mexiku mayskou „bránu k posmrtnému životu“

Ztracené město Palenque na jihu Mexika je jedno z center starověkých Mayů. Když tam archeologové před víc než šedesáti lety našli hrobku panovnické dynastie, přirovnávali to k objevu Tutanchamonovy hrobky v Egyptě. Teď zjistili, že pohřebiště pod pyramidou bylo spojeno s vodními kanály, které podle mayské mytologie tvořily bránu k posmrtnému životu.

Jedno z největších měst mayské civilizace Palenque je ukryté hluboko v tropické džungli. Největší rozkvět zažilo za krále Pakala, který na trůn nastoupil roku 615 jako dvanáctiletý chlapec a vládl 68 let. Nad pramenem vyvěrajícím ze země si nechal postavit „Chrám nápisů“, pod kterým archeologové objevili vodní kanály.

Na jejich průzkum poslali dálkově ovládaného robota s kamerou. „Ujel rovně sedmnáct metrů, i když na záběrech vidíme, že kanály pokračují ještě dál“, uvedl ředitel výzkumu v Palenque Arnoldo Gonzalez.

Mayské podsvětí v podzemí (zdroj: ČT24)

Neporušená hrobka se sarkofágem panovníka se našla v zasypané chodbě pod podlahou chrámu před šedesáti čtyřmi lety. Podle archeologů byla přímo napojená na podzemní síť kanálů. Mayové věřili v posmrtný život v podsvětí, do kterého donese duši zemřelého voda.

Její proud ukazují rytiny na sarkofágu, do kterého byl Pakal uložen. Někteří lidé si o něm mylně myslí, že zobrazuje mayského vladaře, jak sedí ve vesmírné lodi. Gonzalez však vysvětlil, že nápisy nalezené v hrobce říkají, že „bůh povede zemřelé do podsvětí, ponoří je do vody, takže tam budou přijati.“

Hrobka v Palenque
Zdroj: Reuters

Objev vodních kanálů změnil pohled archeologů na konstrukci chrámu. „Mayové nejdřív postavili vodní kanály s hrobkou a teprve nad nimi devítistupňovou pyramidu s chrámem na vrcholu“, doplnil Gonzalez.

Ruiny města Palenque patří k nejimpozantnějším mayským památkám. Leží v jihomexickém státě Chiapas ve výšce téměř tři tisíce metrů nad mořem. „Chrám nápisů“ je nejzachovalejší pohřební památník Mayů a také další důkaz o vyspělosti této starověké civilizace, která měla své hieroglyfické písmo, kalendář a znala matematiku i astronomii.