Nepokoje v Indii: Desítky mrtvých, desetitisíce uprchlíků

Dillí – Na 32 stoupl počet obětí nepokojů v indickém státě Ásam na severovýchodě země poté, co dnes tamní policie zastřelila pět protestujících. Před násilnostmi v oblasti uprchlo z domovů přes 170 000 lidí. Vláda do regionu vysílá další posily. Násilnosti mezi příslušníky kmene Bodo a muslimy trvají od konce minulého týdne.

Střety mezi příslušníky kmene Bodo a muslimským obyvatelstvem propukly v pátek, když neznámí ozbrojenci zabili čtyři členy kmene. V odvetě proti předpokládaným útočníkům napadli ozbrojenci z kmene Bodo muslimy. Od té doby padla střetům za oběť vedle lidí také řada domů, škol a vozidel, které příslušníci obou znesvářených táborů zapálili. Počet vypálených vesnic se blíží pěti stovkám.

Úřady se snaží situaci v Kokradžáru dostat pod kontrolu i tím, že v jednom z místních okresů zakázaly vycházení a policistům nařídily „okamžitě střílet“, pokud někdo zákaz poruší. Při dnešním policejním zásahu přišlo o život pět lidí z davu, který v oblasti obývané kmenem Bodo ničil majetek. Většina z více než tří desítek obětí zahynula po útoku mačetami; těla mrtvých pak byla ponechána v džungli nebo poblíž silnic a vodních toků.

Jednotky v indickém Kokradžáru
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Ke střetům mezi domorodci z kmene Bodo a muslimy, z nichž se řada do regionu přistěhovala z bývalého Východního Pákistánu (dnešní Bangladéš), dochází opakovaně, zejména kvůli sporům o půdu. Současné nepokoje přerušily některé silnice a železnice spojující Ásam se zbytkem Indie.

Vydáno pod