Erdogan hájí čistky a pohrozil bankám kvůli vysokým úrokům

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hájí personální čistky ve své zemi. Přirovnal je k propouštění východních Němců po sjednocení obou německých států v roce 1990. Zároveň také pohrozil bankovnímu sektoru ve své zemi kvůli vysokým úrokům. Řekl také, že po státních zaměstnancích by mohli být zasaženi i někteří turečtí podnikatelé. Uvedla to agentura DPA.

„Vy jste to dělali při sjednocení v ještě větší míře,“ řekl Erdogan na adresu Německa. „Stovky tisíc státních zaměstnanců spojených s (komunistickým) režimem v NDR bylo tehdy propuštěno. To jste udělali a teď nás chcete poučovat,“ dodal.

Erdogan sám použil výraz „čistky“, prohlásil ale, že je k nim jeho režim donucen. Podle Erdogana není důležité, kolik státních zaměstnanců bude muset odejít. „Je jedno, jak daleko to zajde: 10 tisíc, 20 tisíc, 50 tisíc, 60 tisíc, 100 tisíc, 200 tisíc,“ uvedl turecký prezident.

obrázek
Zdroj: ČT24

Turecká vláda chce čistky provést i v řadách obchodníků. „Pronikli všude, jako virus. Nemáme žádné právo mít s nimi soucit,“ řekl Erdogan o stoupencích duchovního Fethullaha Gülena před zástupci tureckých exportérů.

Turecké úřady provádějí od vojenského puče rozsáhlé čistky ve státní správě s cílem odstranit skutečné či domnělé příznivce duchovního Gülena, který žije v USA a jehož Erdogan viní ze zosnování zmařeného červencového pokusu o převrat. O místo a cestovní pasy přišlo několik desítek tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů. Další tisíce osob čelí trestnímu stíhání.

Bankovní sektor nemá zvyšovat úroky

Bankovní domy v Turecku by po nezdařeném vojenském puči neměly účtovat příliš vysoké úrokové sazby. Erdogan slíbil podniknout opatření proti těm bankám, které se v otázce úroků „ocitnou na nesprávné cestě“. Pro tureckého prezidenta to je jedno z dosud nejostřejších vyjádření na účet bankovních institucí, uvedla agentura Reuters.

Erdogan, který dává přednost hospodářskému růstu postavenému na spotřebě, si vysoké výpůjční náklady bere na mušku celkem běžně. Turecký prezident je toho názoru, že úrokové sazby způsobují inflaci, což je v rozporu s klasickou ekonomickou teorií.

„Nebudeme se zdráhat poznačit si a zabývat se bankami, u kterých zjistíme, že v otázce úrokových sazeb a úvěrových opatření jsou na nesprávné cestě,“ řekl Erdogan v projevu k členům turecké komory exportérů. Prezident prý bude považovat za „zradu“, když banky „nepřipraví podmínky investorům“. Jeho slova přinášela v přímém přenosu televize. 

Erdogan očekává, že banky po pokusu o vojenský puč z poloviny července podniknou kroky v duchu „bratrství a solidarity“. „Pokud se bankovní sektor pokusí využít to jako příležitost, bude mít co dočinění s námi,“ uvedl také prezident, který chce o záležitosti jednat s premiérem. Situaci hodlá probrat i s finančním sektorem. 

Vydáno pod