Švagr útočníka v Charlie Hebdo chce vydat z Bulharska do Francie

Švagr jednoho z útočníků na satirický časopis Charlie Hebdo chce, aby ho Bulharsko, kde byl zadržen, bezodkladně vydalo Francii. Při dnešním stání u sofijského soudu Mourad Hamyd podle agentury Novini obvinil bulharské úřady, že se s ním „zachází jako se psem“.

Podle dokumentace, kterou dostala bulharská justice k dispozici z Paříže, je Hamyd ve Francii obviněn z účasti na přípravě a provedení teroristických akcí teroristické organizace. Kromě toho byl na cestě do Sýrie nebo Iráku, kde se chtěl jako dobrovolník přidat k džihádistům.

Pařížskou redakci Charlie Hebdo přepadli loni 7. ledna bratři Chérif a Said Kouachiové. Zavraždili přitom 12 lidí. Dva dny nato je policie dopadla a při přestřelce zabila. Z informací bulharských médií není zcela jasné, zda francouzské úřady viní Hamyda i v souvislosti s masakrem v Charlie Hebdo.

Zadržený před soudem prohlásil, že žádá spravedlnost a chce být okamžitě předán Francii. „Ve vyšetřovací vazbě se mnou zacházeli jako se psem. Nedávali mi napít. Jsem obětí nespravedlnosti, prohlašují mě za teroristu na základě nějakých pochybností,“ prohlásil podle bulharské agentury Novini.

Prokurátor sdělil, že Hamyd přijel do Bulharska v červenci vlakem ze Srbska. Několik dní tam pobyl, ale dříve než přišel evropský zatykač, stihl odjet do Turecka. Tamní policie ho pak zadržela kvůli zákazu vstupu do země a ještě koncem července vrátila do Bulharska.