Putin hrozí Ukrajině kvůli údajnému útoku na Krym. Kyjev akci popírá

Ruská bezpečnostní služba oznámila, že zmařila ozbrojený vpád ukrajinských speciálních sil na Krym. K pokusu podle ruské strany došlo o víkendu a při střetu byl zabit ruský voják a příslušník bezpečnostní služby. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina jde o „hloupou a zločinnou akci“. Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil ruská tvrzení za absurdní a cynická.

Dva pokusy ukrajinských „diverzních a teroristických sil“ o útok prý odrazily ozbrojené síly ruské kontrarozvědky FSB. Mluvčí ukrajinské zpravodajské služby obvinění popřel. „Je to vymyšlená informace,“ řekl agentuře Reuters.

Při zadržení „teroristů“ podle FSB zahynuli dva ruští vojáci. Jeden ukrajinský útočník byl údajně dopaden a vypovídá, ruská státní agentura RIA Novosti píše o sedmi zadržených. Ukrajinská vojenská rozvědka podle agentury zatčení svých lidí popřela. 

Cílem útoku, k němuž došlo v noci ze soboty na neděli a znovu v pondělí, bylo podle informací z Ruska poškodit důležitou infrastrukturu na poloostrově a destabilizovat situaci na Krymu před zářijovými parlamentními a místními volbami. Členy „diverzní skupiny“ byli prý Ukrajinci i etničtí Rusové.

Ruští vojáci na Krymu
Zdroj: Reuters

Vládní Rossijskaja Gazeta tvrdí, že příslušníci ukrajinské vojenské rozvědky plánovali vyhodit do vzduchu silnici mezi Simferopolem a Jaltou. Útok se měl podle listu stát v okamžiku, kdy po silnici pojedou představitelé Krymu a ruské federální státní moci.

FSB uvedla, že našla dvacet po domácku vyrobených výbušnin, munici, miny, granáty a specializované zbraně, které podle ní používají ukrajinské speciální síly.

Putin: Ukrajina přechází k metodám teroru

Putin v reakci na incident řekl, že Rusko nepřejde bez povšimnutí vraždu dvou svých vojáků a „diverzi“ ukrajinských tajných služeb označil za hloupou a zločinnou. Za vším stojí podle něj snaha Kyjeva odpoutat pozornost od vnitropolitických problémů. Putin varoval Ukrajinu, že Rusko provede „závažná“ opatření k zajištění bezpečnosti na Krymu.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zdroj: Reuters

Ruský prezident vzkázal do Washingtonu, že Ukrajina přechází k metodám teroru. Očekává, že Spojené státy vyvinou tlak na Kyjev, mají-li zájem na řešení ukrajinské krize. Pro plánované setkání ohledně mírového procesu na Ukrajině už nevidí důvod. „Schůzka takzvané normandské skupiny za těchto okolností nemá smysl,“ řekl Putin. Skupina, jejímiž členy jsou Rusko, Ukrajina, Německo a Francie, se měla na nejvyšší úrovni sejít počátkem září na okraj konference států skupiny G20 v Číně.  

Ukrajina: Pokus o vpád na Krym je výmysl

Mluvčí ukrajinské zpravodajské služby ruská obvinění popřel. „Je to vymyšlená informace,“ řekl agentuře Reuters. Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil tvrzení ruských tajných služeb za cynickou záminku k dalším vojenským výhrůžkám vůči Ukrajině. 

Rusko podle něj nedosáhne zrušení mezinárodních sankcí tím, že se bude snažit Ukrajinu zdiskreditovat. Prezident očekává, že Rusko přispěje k dodržování podmínek příměří na východě Ukrajiny daných Minskými dohodami. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Zdroj: Reuters

„Ruská obvinění Ukrajiny z terorismu na okupovaném Krymu jsou stejně absurdní a cynická jako (dřívější) tvrzení ruského vedení, že na Donbase nejsou ruské jednotky“, doplnil Porošenko. 

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov ruská tvrzení označil za provokační blábol a další projev hybridní války, kterou Rusko vede proti Ukrajině. „Hysterické a lživé prohlášení FSB nemá žádný podklad, je to snaha okupantů vyostřit situaci na dočasně obsazených územích,“ konstatoval ukrajinský politik.

Informaci FSB popřel i poradce šéfa ukrajinské bezpečnostní služby Jurij Tandit. „Ukrajina nezabírá a nebere si zpátky své území silou. A nebude to dělat,“ uvedl Tandit. Mluvčí ukrajinského generálního štábu označil tvrzení FSB za provokaci.

Rusko i Ukrajina posílily v minulých dnech své pozice na Krymu

Situace na hranici mezi Ukrajinou a okupovaným Krymem je nepřehledná. Média v minulých dnech informovala o pohybu vojenské techniky v oblasti. 

Počátkem týdne Rusko bez vysvětlení uzavřelo tři ze čtyř hraničních přechodů. Už v neděli byl ale údajně bez udání důvodů uzavřen hraniční přechod Čongar mezi Krymem a Ukrajinou a na místě se tvořily dlouhé kolony.

Ruský voják na Krymu
Zdroj: Reuters

V pondělí na severu Krymu přestalo fungovat internetové spojení, podle operátorů na žádost „ruských státních orgánů“.

Ruská státní agentura TASS nyní oznámila, že ostraha krymské hranice byla zesílena a na ostrově bylo zvýšeno zabezpečení veřejných míst a objektů infrastruktury.

Rusko obsadilo Krym před víc než dvěma roky

Rusko obsadilo Krym v březnu 2014 v důsledku protestů, které odstartovaly v Kyjevě po odmítnutí asociační dohody s EU tehdejší proruskou vládou. Měsíc před anexí Krymu uprchl do Ruska ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Připojení k Ruské federaci si obyvatelé Krymu odsouhlasili v referendu, které ale neuznává ani Kyjev, ani Západ. Ten uvalil v důsledku obsazení poloostrova na Rusko sankce, jež platí dosud.

V dubnu 2014 navíc začaly tvrdé boje v Donbasu. Západ obviňuje Rusy z napomáhání separatistům zbraněmi i vojáky, což Kreml odmítá. Připouští jen přítomnost „dobrovolníků“. Konflikt si už vyžádal kolem deseti tisíc obětí, i když oficiálně stále platí minské mírové dohody z února 2015.

Vydáno pod