Za zapálení americké ponorky hrozí lakýrníkovi doživotí

Portsmouth (USA) - Doživotí hrozí 24letému Caseymu Furymu, který byl obviněn ze založení dvou požárů, jež ohrozily americkou jadernou ponorku USS Miami. Natěrač z loděnice, kde plavidlo kotvilo, se podle amerických médií k činu přiznal. Vyšetřovatelům řekl, že požáry založil kvůli tomu, že trpěl depresemi a chtěl odejít dřív z práce. Oheň způsobil škodu za 400 milionů dolarů, jaderný reaktor ale nebyl ohrožen. Námořnictvo se stále nerozhodlo, jestli ponorku sešrotuje, nebo opraví.

Ponorka byla zakotvena v doku v přístavu Portsmouth. Květnový požár poškodil místnost pro torpéda a velitelský pokoj. Sedm lidí bylo zraněno. V polovině června požár v nedalekém suchém doku ponorku nepoškodil. Fury vinu odmítal, na detektoru lži se ale nakonec přiznal. V době požárů bral léky proti stavům úzkosti a depresím, dva dny také byl v psychiatrické klinice. Nyní je ve vazbě, a bude-li shledán vinným, může dostat doživotí. Mohl by také zaplatit pokutu až čtvrt milionu dolarů.

„Každý případ žhářství je závažný, protože jde o zdraví lidí. Nejen těch, kteří mohou být zasaženi, ale také těch, kdo ho hasí. V tomto případě byla navíc způsobena obrovská hmotná škoda,“ prohlásil právník obžaloby Thomas Delahanty.

USS Miami

Ponorka USS Miami je 110 metrů dlouhé plavidlo, které převáží rakety Tomahawk a Harpoon, torpéda MK-48 a je schopné pokládat miny. Při nasazení ho obsluhuje 143 mužů a jeho cena se odhaduje v přepočtu na 18 miliard korun.

Americká flotila jaderných ponorek je největší na světě (a větší než všechny ostatní dohromady), země jich vlastní 71, což je i třikrát víc, než vlastní její někdejší mocenský rival. Rusko má 21 jaderných ponorek.

Ponorka dorazila do doku v Portsmouthu na pravidelnou údržbu v březnu. Její domovskou základnou je Groton v Connecticutu.

K nejznámější havárii jaderné ponorky posledních let došlo v Rusku před dvanácti lety, když zde v ponorce Kursk zahynulo všech 118 námořníků. Před sedmi lety zemřel při nárazu americké ponorky San Francisco jeden námořník. O dva roky později po explozi na britské ponorce Tireless přišli o život dva vojáci.