Raketoplán Discovery je po 14 dnech zpátky na Zemi

Mys Canaveral (USA) - Sedmičlenná posádka amerického raketoplánu Discovery dnes po čtrnáctidenní misi bezpečně přistála na první pokus na floridském Mysu Canaveral. Přistání předcházely obavy z poškozené izolace brzdy kormidla.

Mise, započatá 31. května, měla za úkol především na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) donést a připojit největší část japonského laboratorního modulu Kibo (Naděje). V něm je na dalších několik let naplánována minimálně stovka experimentů. Kibo váží 14 tun, měří 11 metrů na délku a stála miliardu dolarů.

Neméně důležitou částí mise bylo i dopravení čerpadla potřebného k opravě porouchané toalety v ruském modulu. Dalším úkolem Discovery bude plnit funkci pohotovostního plavidla pro raketoplán Atlantis, který se v říjnu vydá k Hubbleovu teleskopu.

Discovery přinesla domů amerického kosmonauta Garreta Reismana, který na ISS strávil tři měsíce. Vystřídal jej krajan Gregory Chamitoff, kterého čeká půlroční pobyt. S přistáním Discovery se začíná počítat 10 posledních letů nynějšího modelu raketoplánů.