Boj o Bílý dům může Clintonové zkomplikovat žaloba kvůli obětem v Benghází

Rodiče dvou obětí, které zahynuly před čtyřmi lety po útoku na konzulát v libyjském Benghází, podali žalobu na tehdejší ministryni a nynější prezidentskou kandidátku demokratů Hillary Clintonovou. Je podle nich odpovědná za smrt jejich blízkých, protože nakládala neodpovědně se svým e-mailem. I když podle posledních předvolebních průzkumů zvyšuje v boji o Bílý dům náskok před republikánským kandidátem Donaldem Trumpem, může tím o preference přijít.

V září 2012 zahynuli v libyjském městě čtyři lidé – velvyslanec Christopher Stevens a zaměstnanec ministerstva zahraničí Sean Smith a dále dva najatí bezpečnostní pracovníci Tyrone Woods a Glen Doherty.

Clintonová čelila kritice, že jako ministryně zahraničí nedokázala jejich životy před útokem extremistů ochránit. Několikrát kvůli kauze čelila i slyšení před zvláštním výborem Sněmovny reprezentantů. Podle rodičů obětí nakládala nedbale a bezohledně s úřední elektronickou poštou rozesílanou přes soukromý server. Měla tak ohrožovat bezpečnost amerických občanů.

Clintonová čelí žalobě rodin obětí, které před čtyřmi lety zahynuly po útoku na konzulát v Benghází (zdroj: ČT24)

„Celá tato kampaň přináší jednoduchou otázku: Pokud nám Hillary Clintonová nemůže dát pravdu, proč bychom jí měli dát prezidentský úřad? Je správné, aby šla do vězení, zaslouží si to,“ řekla Pat Smithová, matka Shawna Smithe. „Viním Hillary Clintonovou osobně ze smrti svého syna,“ prohlásila.

Pošta Clintonové je jedním z volebních témat republikánů. Trump ale zatím v průzkumech ztrácí

Kauza s poštou Clintonové je jedním z volebních trumfů republikánů. Jejich poslanci ale v Kongresu z porušování bezpečnostních zásad obvinili vládu Baracka Obamy, nikoli osobně Clintonovou. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dospěl k závěru, že bývalá ministryně projevila „mimořádnou nedbalost“, trestní stíhání ale nedoporučil. Vyšetřovatelé na základě zjištění FBI případ odložili.

Se ztrátou přízně voličů se zatím potýká spíše soupeř Clintonové v boji o Bílý dům – republikán Donald Trump. Podle průzkumu agentury Reuters kandidátka demokratů zvyšuje náskok. Minulý čtvrtek vedla o tři procentní body, teď už o sedm. Pokles Trumpovy obliby analytici připisují kontroverzním výrokům newyorského magnáta a jeho neshodám se stranickým vedením republikánů. Trumpovi neprospěl ani pondělní dopis 50 republikánských bezpečnostních expertů, podle nichž je nekompetentní k vedení země.

Z republikánských řad navíc vzešel i další uchazeč o post v čele USA. Je to dosud nepříliš známý bývalý zaměstnanec CIA Evan McMullin. Jako nezávislý má být alternativou pro rostoucí skupinu pravicových voličů, kteří s oficiálním kandidátem strany spokojeni nejsou.