Německá policie zasahovala proti duchovním podezřelým z verbování pro IS

Německé zátahy na islámské kněží (zdroj: ČT24)

Německá policie ve středu zasahovala v Severním Porýní-Vesfálsku proti islámským duchovním podezřelým z verbování bojovníků pro Sýrii a Irák. Státní zastupitelství agentuře DPA sdělilo, že při zátahu nebyl nikdo zatčen. Není jasné, jaké materiály policisté zabavili. Vedle toho byl však v Německu zadržen další muž v souvislosti se syrským uprchlíkem, kterého zatkla německá policie v pátek a který údajně plánoval teroristický útok.

Akce v Severním Porýní-Vesfálsku, která se dotkla Dortmundu, Duisburgu, Düsseldorfu a dalších měst, se účastnilo přes 150 strážců zákona.

Razie podle státního zastupitelství směřovala proti třem mužům. Jsou podezřelí, že se od loňského ledna snažili mezi mladými německými muslimy získávat nové členy nebo alespoň podporovatele teroristické skupiny takzvaného Islámského státu (IS). Jeden z podezřelých také podle prokuratury IS finančně a logisticky podporoval.

Server Westdeutsche Allgemeine Zeitung uvedl, že jedním z odezřelých je Hasan C., který vedle cestovní kanceláře v Duisburgu provozuje také prostory pro výuku islámu. V nich se prý radikalizovala dvojice mužů, která v dubnu výbušninou zaútočila na sikhský chrám v Essenu.

Podle zemského ministra vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralfa Jägera razie dokazuje, že policie pracuje na potlačení salafistické scény v Německu. „Pokud si někdo myslí, že zde může nerušeně štvát proti jiným a nabírat mladé lidi pro ozbrojený boj v Sýrii a v Iráku, tak se plete. Naše bezpečnostní úřady dělají vše, co je v jejich silách, aby zabránily salafistickým manipulátorům ve vymývání mozků dětí a mladistvých,“ řekl Jäger.

Horizont ČT24: Razie v Německu (zdroj: ČT24)

Policisté zasahovali také v Dolním Sasku, kde kontrolovali byty příbuzných jednoho z kazatelů salafistického spolku Německojazyčný islámský kruh (DIK). Proti DIK provedla dolnosaská policie razii už v červenci, kdy zabavila materiály z mešity v Hildesheimu nedaleko Hannoveru.

Tato mešita je považována za ústředí německého salafismu, tedy radikálního náboženského směru, který prosazuje návrat k raným formám islámu a dodržování přísného islámského práva šaría.

Bronislav Ostřanský: Salafista není ve většině případů nebezpečný (zdroj: ČT24)

Podle Bronislava Ostřanského, arabisty a islamologa z Orientálního ústavu Akademie věd České republiky, není salafismus nutně politická ideologie. „Je to takový revivalismus. Stoupenci salafismu se snaží vrátit duchovně do doby proroka Mohameda. Salafisté se na rozdíl od většiny muslimů snaží, ať jsou kde jsou, zavádět svá vlastní pravidla. A to je důležitý bod, na který se často zapomíná,“ řekl a dodal, že pro naprostou většinu muslimů platí krédo, že mají respektovat zákony země, kde žijí.

„Salafisté se snaží zavádět svá vlastní pravidla, a pokud nemohou, tak se snaží budovat svou společnost. Salafisté v tomto ohledu mohou být sociálním problémem, nikoliv bezpečnostním. Většina salafistů odmítá násilí, mezi nimi ovšem existuje menšina, která se snaží své ambice naplnit za každou cenu, včetně násilí. Salafističtí džihádisté jsou riziko,“ uvedl arabista.

Nelze paušalizovat, že uprchlíci budou snadným terčem verbířů Islámského státu. Ale část lidí je podchytitelná a od loňského roku se to děje. Do budoucna je v Evropě zaděláno na problémy. Jde o vztahy mezi náboženstvími i mezi populací a konflikty se budou vyhrocovat a problémy tady budou.
Miroslav Mareš
odborník na extremismus, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita, Brno

Zadržení v Dinslakenu v souvislosti s tipem na možný útok

Už v minulém týdnu německé speciální jednotky zatkly na západě země čtyřiadvacetiletého syrského uprchlíka, když dostaly tip, že muž plánuje islamistický útok. Nyní policie oznámila, že v souvislosti s ním ještě zadržela dalšího člověka v ubytovně pro uprchlíky ve městě Dinslaken. 

Podle serveru Spiegel Online byli spolu v kontaktu. Vyšetřovatelé podle serveru mají u obou podezření, že byli členy teroristické skupiny Islámský stát (IS). Státní zastupitelství tyto informace nekomentovalo.

Zemský ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Jäger upozornil, že policie muže zatkla kvůli násilí, kterého se měl dopustit v Sýrii. Rovněž dementoval další tvrzení médií, že měl běženec útočit při startu dalšího ročníku Bundesligy.

Muž, zadržený v pátek ve spolkové zemi Porýní-Falc, zůstává ve vazbě. „Dosavadní vyšetřování nepřineslo žádné důkazy o konkrétní hrozbě,“ uvedlo ministerstvo už v úterním prohlášení. Bulvární deník Bild dříve s odvoláním na mluvčího ministerstva vnitra Porýní-Falce napsal, že páteční zadržený je vysoce postavený bojovník teroristické organizace takzvaného Islámského státu (IS).

Lepší kontrola financování mešit

Zemští ministři vnitra za německou konzervativní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové chtějí lepší kontrolu financování mešit jako součást tvrdšího postoje státu vůči muslimským extremistům, píše berlínský deník Tagesspiegel.

Úřady by podle nich měly zajistit, že peníze pro muslimské modlitebny nebudou proudit od extremistických organizací. Radikální imámy, kteří šíří nenávist vůči nemuslimům, by Německo mělo podle politiků konzervativní unie důsledně vypovídat ze země.

Od ministrů ale také zaznívají návrhy na zákaz muslimských oděvů, které zcela zahalují obličej. Diskuze o zákazu burek, tedy ženských oděvů zahalujících celé tělo včetně obličeje, se v Německu vede už delší dobu.

Zákaz navrhovaly bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) i populistická Alternativa pro Německo (AfD), podle nichž tento oděv není v souladu s německou kulturou. Političky z Křesťanskodemokratické unie (CDU) a ze sociální demokracie (SPD) zase burky označovaly za symbol ponižování žen. 

Německo se v červenci potýkalo s útoky jednotlivců

Německo v červenci čelilo čtyřem útokům s desítkou mrtvých. K jednomu z atentátů se přihlásil právě takzavný Islámský stát.

Nejprve 18. července afghánský uprchlík pobodal nožem a posekal sekerou pět cestujících ve vlaku do Würzburgu a dalšího na peroně.

O čtyři dny později německý mladík íránského původu zaútočil v nákupním centru v Mnichově a zabil devět lidí a 30 zranil. V tomto případě šlo podle policie o střelecký masakr bez teroristického pozadí.

Dva dny poté syrský běženec usmrtil v Reutlingenu těhotnou ženu mačetou. Podle německé policie šlo o „vztahové problémy“.

Tentýž večer v Ansbachu se jiný běženec pokoušel dostat na koncert s batohem plným výbušnin. Když ho nepustili dovnitř, vyhodil se do povětří a zranil 15 lidí. K tomuto útoku se přihlásil IS, podle úřadů ale zatím nejsou důkazy pro útočníkovo spojení s tímto hnutím.