Sibiřské děti se nakazily antraxem při vytahování žil z mrtvých sobů

Sibiřské děti se na Jamalském ostrově nakazily antraxem, když z mrtvých sobů vytahovaly vlastními zuby žíly potřebné pro výrobu nití. V Moskvě to prohlásila předsedkyně inspekční služby Rospotrebnadzor Anna Popovová. Kvůli údajné staleté tradici se na severozápadě Sibiře nakazilo smrtelně nebezpečnou nemocí sedmdesát lidí, jeden dvanáctiletý chlapec zemřel.

Virus sněti slezinné (antraxu) se na Jamalu rozšířil mezi početnými stády polárních sobů v důsledku neobvykle teplého počasí, ale i kvůli zrušení povinné vakcinace zvěře. Gubernátor Jamalskoněneckého autonomního okruhu Dmitrij Kobylkin přiznal, že důvodem je i „nezkušenost mladého pokolení kočovníků“.

Z uhynulé zvěře děti vytahovaly žíly a pomáhaly si přitom vlastními zuby. Někteří kočovníci prý jedli tepelně nezpracované sobí maso.

V roce 2007 byla podle Kobylkina povinná vakcinace sobů na Jamalu zrušena, protože podle vědců se v tvrdých podmínkách severské tundry antrax nemůže rozšířit.

Jamal má v Rusku největší stádo sobů čítající 700 tisíc kusů. Antrax se vyskytuje v plicní, střevní a kožní formě. Bakterie se staly surovinou pro výrobu biologických zbraní. Nákaza u lidí byla v Rusku zaznamenaná poprvé za 75 let.