Na sever Krymu dorazily ruské konvoje, Ukrajina poslala k hranicím těžké zbraně

Ukrajinci posilují své vojenské pozice v Chersonské oblasti u Krymu v reakci na možnou ruskou agresi. Potvrdil to mluvčí ukrajinského generálního štábu Volodyslav Selezňov, píše portál Krym.Realii. Na severu anektovaného poloostrova byly spatřeny ruské konvoje s těžkými zbraněmi. Ty už prý poslala k hranicím s Krymem i ukrajinská armáda – spolu s protitankovými střelami.

V neděli byl bez udání důvodů uzavřen hraniční přechod Čongar mezi Krymem a Ukrajinou a na místě se tvořily dlouhé kolony.

Aktivisté z řad krymských Tatarů hovoří o nezvykle velké koncentraci ruské vojenské techniky na severu Krymu. Z různých částí poloostrova jsou prý hlášena vznikající vojenská kontrolní stanoviště.

Místní nevládní organizace Crimean Human Rights Group zveřejnila na webu fotografie a videa, kde jsou vidět ruská vojenská vozidla, která se údajně pohybovala v sobotu poblíž přístavního města Kerč.

Představitel vojenské divize zpravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany Vadim Skibitsky si myslí, že ruské konvoje souvisejí s ruským vojenským cvičením Kavkaz 2016, které má začít v září. V rozhovoru pro web Ukrajinska Pravda se zpravodajec snažil bagatelizovat možné nebezpečí pro místní obyvatele.

Ruský konvoj na Krymu
Zdroj: Crimean Human Rights Group

Rusko obsadilo Krym v březnu 2014 v důsledku protestů, které odstartovaly v Kyjevě po odmítnutí asociační dohody s EU tehdejší proruskou vládou. Měsíc před anexí Krymu uprchl do Ruska ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Připojení k Ruské federaci si obyvatelé Krymu odsouhlasili v referendu, které ale neuznává ani Kyjev ani Západ. Ten uvalil v důsledku obsazení poloostrova na Rusko sankce, jež platí dosud.

V dubnu 2014 navíc začaly tvrdé boje v Donbasu. Západ obviňuje Rusy z napomáhání separatistům zbraněmi i vojáky, což Kreml odmítá. Připouští jen přítomnost „dobrovolníků“. Konflikt si už vyžádal kolem deseti tisíc obětí, i když oficiálně stále platí minské mírové dohody z února 2015.