Maďarští socialisté chtějí, aby referendum o uprchlických kvótách nebylo platné

Maďarští opoziční socialisté spustí na začátku září vlastní kampaň před říjnovým referendem o uprchlických kvótách EU. Budou nabádat voliče, aby se hlasování neúčastnili, a tím učinili referendum neplatným. Vláda je naopak připravena – pokud referendum získá podporu – přijmout zákon, který zabrání Evropské unii nutit Maďarsko k přijetí nechtěných migrantů.

Předseda socialistů Gyula Molnár řekl, že chtějí mít své zástupce u počítání hlasů a ve volebních komisích. „Záměrně se vyhýbáme slovu 'bojkot'. Instituci referenda přijímáme a uznáváme, že je to důležitý demokratický nástroj,“ dodal.

Zopakoval také názor, že premiér Viktor Orbán používá referendum jako přípravu na odchod země z EU. Pro Molnára je referendum příležitostí, jak říci „ano Evropě“ a jak odmítnout „politické a taktické cíle“ vládnoucí pravicové strany Fidesz.

Vláda: Levice je pro imigraci

Podle státního tajemníka kabinetu premiéra Orbána ukazují Molnárovy výroky, že levice je „stále pro imigraci“. Zároveň prý ale nechce jasně říci, jak se staví k „nucenému přesídlování“ navrženému Evropskou unií. Od parlamentní strany je podle tajemníka oprávněné očekávat, že bude „upřímná“ ve věcech s významným dopadem na Evropu a Maďarsko.

Maďarská vláda na začátku dubna zahájila kampaň, která má voliče přesvědčit, aby v referendu hlasovali proti kvótám.

Evropská komise trvá na tom, že o přerozdělení migrantů se loni rozhodlo legitimním způsobem, a jde proto o právně závazné rozhodnutí.

Zákon, který zabrání Unii nutit Maďarsko k přijetí nechtěných migrantů by byl v platnosti nejméně tři roky. Vynucené přerozdělení uprchlíků by podle státního tajemníka ministerstva spravedlnosti Pála Völnera poškodilo zájmy Maďarska. Völner řekl, že celonárodní referendum naplánované na 2. října iniciovala maďarská vláda v zájmu Evropy, nikoli proti ní. Případný odchod z EU prý Budapešť nezvažuje.

Otázka pro referendum: Chcete, aby Evropská unie nařídila povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?

Pokud většina voličů odpoví záporně, bude podle Völnera Maďarsko přijímat uprchlíky pouze se souhlasem parlamentu a podle vlastních vnitrostátních pravidel. 

Maďarská vláda na začátku dubna zahájila kampaň, která má voliče přesvědčit, aby v referendu hlasovali proti kvótám. Referendum naopak neúspěšně napadli u soudu levicoví politici, kteří také vyzvali k bojkotu hlasování. Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit alespoň 50 procent voličů.

Eurokomisař Oettinger: Všem uprchlíkům stejné dávky v EU

Země Evropské unie by měly harmonizovat své azylové právo, a to včetně výše dávek pro lidi, kteří hledají v Evropě ochranu. V takovém případě by nebylo nutné zavádět kvóty pro rozdělování uprchlíků mezi jednotlivé unijní státy. V rozhovoru, který v úterý přinesl německý deník Main Post, to řekl eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Jako komise navrhujeme, aby byly v EU harmonizovány azylové procedury i právo na dávky pro žadatele o azyl. Pokud by k tomu došlo, nepotřebovali bychom žádné kvóty (pro rozdělování uprchlíků), protože by polevila přitažlivost zemí jako Německo, Rakousko, Dánsko a Švédsko.
Günther Oettinger
eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost

 Politik, kterého do Evropské komise vyslala vláda německé kancléřky Angely Merkelové, uvedl, že by to znamenalo z evropského rozpočtu silněji podporovat země jako Bulharsko a Řecko, „kde jsou životní poměry žadatelů o azyl takřka neúnosné“. Zároveň by se snížily standardy v Německu. 

Dokud se nepodaří dosáhnout harmonizace azylového práva, je podle Oettingera třeba dodržet dohodu o rozdělení uprchlíků, kterou loni přijali ministři vnitra zemí EU přes odpor některých států včetně Česka. 

„Čtyři členské státy, mezi nimi i Česko, byly proti. Ale v demokracii platí většinový princip. Češi nemohou v EU přijímat rozhodnutí, která jim vyhovují, a blokovat ostatní,“ řekl eurokomisař. „Bez určité solidarity uprchlickou otázku nezvládneme,“ dodal.