Z tichého studenta se změnil ve vraždícího šílence

Denver - Lidé, kteří ho osobně znali, popisují střelce z Denveru Jamese Holmese jako příjemného tichého mladíka. „Nikdo by nehádal, že je to násilník,“ říká Holmesova sousedka Jackie Mitchellová. Podle ní vypadal jako nevinný „vědátor“ a „knihomol“. Jenže Holmes v pátek zastřelil v denverském kině při promítání Batmana 12 lidí. Zlom v jeho životě nastal zřejmě už na jaře, kdy se z výborného studenta stal podivín, který se zavírá v bytě.

Čtyřiadvacetiletý James Holmes byl ještě donedávna studentem doktorského programu neurovědy na coloradské univerzitě v Denveru. Policie o něm neměla až do pátku žádný záznam, až na pokutu za překročení rychlosti. Žádné náznaky tak neupozornily na to, že by se mohl stát masovým vrahem. 

James Holmes se narodil v roce 1987 v San Diegu, kde také zpočátku vyrůstal. Bez problémů absolvoval střední školu, byl dobrým studentem a hráčem fotbalového týmu. Jeho bývalá spolužačka vzpomíná, že Holmes byl extrémně tichý, rozhodně z něj neměla ale špatný pocit. 

V roce 2008 Holmes například pomáhal na letním táboře. Po škole nastoupil na univerzitu v Denveru, kde v roce 2010 absolvoval bakalářské studium neurovědy. I tady si vedl výborně. Po ukončení školy se vrátil Holmes do San Diega, kde žijí jeho rodiče, a pokoušel se najít si práci, chvilku dokonce pracoval u McDonald's. 

Před rokem v létě se pak rozhodl vrátit se do školy, přihlásil se na doktorský program opět na univerzitě v Denveru. Znovu se sem přestěhoval, našel si byt na předměstí Aurora. I zdejší obyvatelé ho popisují jako tichého mladíka. „Moc jsme ho neznali, protože s nikým nemluvil. Byl pořád zavřený ve svém bytě,“ říká jeden z jeho sousedů. 

Kolega z laboratoře připouští, že neměl z Holmese dobrý pocit. „Vlastně byl tak nějak zvláštní, ale ne v tom smyslu, že by vzbuzoval podezření z masové vraždy nebo nějakého jiného zvěrstva takového rozsahu,“ říká Billy Kromka, se kterým loni v létě pracoval Holmes v laboratoři. 

Plynová maska útočníka z Denveru
Zdroj: The Denver Post, Karl Gehring/AP Photo

James podle něj ale hodně času trávil u počítače, kde hrál on-line hry. Od jara pak Holmes pomalu přicházel o pověst dobrého studenta. Jeho výsledky ve škole se rapidně zhoršily. Poradce mu nabídl individuální plán studia, ovšem James se raději rozhodl studium ukončit. Univerzita už potvrdila, že Holmes byl „na odchodu“ ze školy, neudal přitom žádný důvod, proč se tak rozhodl. 

Možná právě tehdy se zřejmě lámal přechod z poslušného a tichého studenta v šílence s červenými vlasy, který tvrdí, že je jednou z postav z filmu o Batmanovi. Poslední čtyři měsíce si Holmes objednával do svého bytu zásilky se zbraněmi a municí. Pořídil si čtyři střelné zbraně a 6 000 kusů munice. 

V osudový den si pak oblékl černé oblečení, střeleckou helmu, střeleckou vestu, chránič krku a suspenzor, navlékl si plynovou masku a vyrazil do nedalekého kina, kde měli hrát nejnovější film o Batmanovi. Zabil tady 12 lidí, další desítky zranil. Po zatčení policie hodiny likvidovala výbušné pasti, které nastražil ve svém bytě. Při zatýkání nekladl Holmes odpor, ve vězení ale plive na dozorce a vykřikuje že je Joker. Prý se chová jako šílenec.