Japonská vláda ignorovala nebezpečí spojené s jadernou energií

Tokio - Od havárie jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku uplynul víc než rok. I tak ale nejsou vyřešeny všechny problémy. V místě katastrofy stále ještě zůstávají vyhořelé i nevyhořelé palivové tyče. Společnost Tokyo Electric Power, která elektrárnu provozovala, proto zahájila v posledních dnech proces, který by měl tento nedostatek napravit. Podle závěrečné zprávy vládou jmenované vyšetřovací komise japonská vláda a elektrárenská společnost Tepco ignorovaly nebezpečí spojené s jadernou energií, což umožnilo nehodu elektrárny.

„Hlavní problém plynul z toho, že elektrárenské společnosti včetně Tepco a vláda nevnímaly reálnost nebezpečí, protože uvěřily mýtu jaderné bezpečnosti, ve jménu které se nějaká vážná nehoda v naší zemi nemůže stát,“ vysvětlili členové vyšetřovací komise. 
   
Zpráva rovněž vyvolává pochybnosti, zda jsou další jaderné elektrárny připraveny na velké katastrofy navzdory novým bezpečnostním pravidlům. Podle zprávy by kroky přijaté v dalších jaderných elektrárnách nemusely být dostatečné, aby se vyrovnaly s velkou katastrofou způsobenou jak lidskou chybou, tak přírodní katastrofou.

Tošiho Takano, člen vyšetřovací komise:

„Když se stane neštěstí, je třeba dělat rozhodnutí v extrémních podmínkách. Pokud na to někdo není připraven, tak si myslím, že by neměl provozovat jaderné elektrárny. Když nad tím takhle uvažuji, musím se ptát, jestli ti lidé byli tehdy skutečně připraveni.“

TEPCO
Zdroj: ISIFA/EPA/Stringer

Odborníci budou zkoumat stav paliva

V komplexu čtvrtého reaktoru se nacházela nádrž na vyhořelé palivo. Po prvních explozích v prvním, druhém a třetím reaktoru ale firma nepoužité palivo uskladnila rovněž právě v této nádrži.

Během osmnáctého a devatenáctého července firma vyzvedla část nevypáleného paliva na prozkoumání. „Manipulace s nevyhořelými palivovými tyčemi je bezpečnější, nehrozí při tom radiace,“ poznamenala spolupracovnice ČT v Japonsku Dana Hashimotová. Podstatně nebezpečnější jsou ovšem vyhořelé tyče. S těmi se zatím nehýbe.

Telefonát Dany Hashimotové (zdroj: ČT24)

Tyče byly vyzdviženy za účelem zjištění jejich míry poškození. Patnáctého března minulého roku totiž došlo ve čtvrtém reaktoru k explozím - celkem třikrát. Poškozena při nich byla celá budova. Do nádrže se tehdy dostaly nejen trosky, ale i mořská voda.

Co firma s tyčemi zamýšlí, není veřejnosti známo. Jejich likvidace má ale začít až v prosinci dalšího roku.

Evakuace poblíž Fukušimy
Zdroj: ČTK/AP/Yoshikazu Tsuno
Vydáno pod