Známý kubánský disident Oswaldo Payá tragicky zemřel

Havana - Známý kubánský disident Oswaldo Payá v neděli zemřel ve věku šedesáti let při automobilové nehodě. Vyšetřování nehody pokračuje, kubánská opozice ale podle serveru elpais.com spekuluje i o vraždě. Rodina disidenta se vydala do města Bayamo, aby identifikovala jeho tělo. Payá strávil desítky let bojem proti komunistickému režimu vedenému bratry Fidelem a Raúlem Castrovými. Dvakrát byl nominován bývalým českým prezidentem Václavem Havlem na Nobelovu cenu míru.

„Bude to mít velký, nepředstavitelný dopad, je to velice strašná chvíle,“ citoval server lainformacion.com reakci disidentovy sestry Marlene Payáové. Dcera zemřelého opozičníka Rosa María Payáová pro různá média uvedla, že jejímu otci chtěl někdo ublížit a že to nyní
skončilo jeho smrtí. Podobná podezření mají mimo jiné také někteří kubánští opozičníci.

Část rodiny je přesvědčená, že ho zabili Castrovi lidé. Údajně mu vyhrožovali fyzickou likvidací. Mluví se o tom, že auto vytlačil ze silnice jiný vůz. Nehodu přežili dva cizinci. Na jejich svědectví se čeká. Teď jsou v ostře střežené nemocnici, kam se nedá ani dovolat.

Redaktor zahraniční redakce ČT Petr Zavadil:

„Když jsem vedl s disidentem rozhovor, zajímaly ho především československé zkušenosti s přechodem k demokracii - jak probíhalo například vracení majetku lidem, kteří odešli do exilu. To je na Kubě velmi palčivá otázka.“

Nehoda se stala kolem 14:00 místního času v místě La Gavina, když byl Payá se třemi spolucestujícími na cestě z Havany do města Bayamo. Podle dosavadních výpovědí svědků ztratil řidič kontrolu nad vozidlem a narazil do stromu. Druhou obětí nehody byl podle europapress.es i Kubánec Harold Cepera. Další dvě osoby z celkem čtyřčlenného osazenstva vozu, sedmadvacetiletý Španěl Ángel Carromero a také sedmadvacetiletý švédský
politik Jens Aron Modig, byly podle serveru lainformacion.com se zraněními převezeny do nemocnice ve městě Bayamo.

Oswaldo Payá
Zdroj: ČT24

Payá bojoval celý život za demokracii

„Tato neděle se stala dnem smutku. Hrozná tragédie pro jeho rodinu a ztráta pro opoziční hnutí,“ uvedl předseda Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření (CCDHRN) Elizardo Sánchez, který je v podstatě mluvčím malé kubánské opozice. „Byl to výrazný vůdce. Věnoval roky svého života boji za demokracii,“ dodal.

Payá byl zakladatelem kubánského křesťansko-demokratického hnutí za politickou změnu, občanská práva a vydávání politických vězňů a nositelem Sacharovovy ceny (ocenění Evropské unie v kategorii lidských práv) v roce 2002 za občanskou iniciativu Project Valera.

Václav Havel a Dagmar Havlová
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Soustrast vyjádřili i Češi

Disidentovo úmrtí vyvolalo v Česku soustrastné reakce. Přišla například od havlovské organizace Forum 2000, která jej zvala pravidelně na svoje výroční konference. „Oswaldo Payá však nikdy nedostal od kubánské vlády povolení vycestovat ze země. Rádi bychom vyjádřili upřímnou soustrast a podporu celé rodině,“ uvedlo Forum 2000 na svém webu. Hodlá sledovat vyšetřování nehody.
   
Zpráva hluboce zasáhla také biskupa Václava Malého. „Rád vzpomínám na setkání s ním při mé návštěvě na Kubě v roce 2003. Velice jsem si ho vážil jako významného, hluboce věřícího a neohroženého muže, který dodával svému okolí naději a sílu zaujímat pevné občanské postoje odvahy k pravdě,“ uvedl podle České biskupské konference Malý. Zdůraznil, že i nadále stojí na straně obhájců lidských práv.